1 av 9
Fyra bilar ligger dränkta i vatten på strand.
2 av 9
Förödelse på franska ön Saint Martin efter orkanen Irma. Foto: LIONEL CHAMOISEAU
Vågor från havet slår mot hus på klippor.
3 av 9
Den holländska ön Sint Maarten i Karibien. Foto: AFP/DUTCH DEFENSE MINISTRY/GERBEN VAN ES/TT
Stormen Irmas förödelse på franska Saint Martin
4 av 9
Stormen Irmas förödelse på franska Saint Martin Foto: RINSY XIENG
stormen Irma
5 av 9
Foto: TT
Stormen Irmas förödelse i Puerto Rico
6 av 9
Puerto Rico Foto: Carlos Giusti
PUERTO RICO HURRRICAN IRMA
7 av 9
Foto: Carlos Giusti
PUERTO RICO HURRRICAN IRMA
8 av 9
Foto: Carlos Giusti
Familjer tar skydd under stormen Irmas framfart över Dominikanska republiken
9 av 9
Familjer tar skydd under stormen Irmas framfart över Dominikanska republiken Foto: Tatiana Fernandez

Bildspel: Förödelse efter stormen Irma

Ovädret Irma har redan krävt uppemot 14 dödsoffer och lämnat total ödeläggelse efter sig i Karibien — öarna Barbuda och Saint-Martin beskrivs som "grushögar" och över halva Puerto Rico saknar el. Följderna för USA av orkanens framfart kommer att vara "fullständigt förödande", varnar amerikanska myndigheter.

– Mängder av träd, skyltar, elkablar och gatlyktor ligger på gatorna. Vi har ingen el och ingen belysning, och mobilsignalerna är dåliga. Många människor är ute på gatorna just nu för att få en överblick av förödelsen, och hjälps åt att röja undan nedfallna träd, säger Anna Fabiola del Rio i huvudstaden San Juan, till TT.

Vissa är strandade i sina hem, på grund av allt bråte som ligger som plockepinn på gatorna, berättar hon. Ovädret slog till som värst mot San Juan i natt, lokal tid.

Totalt är över hälften av de tre miljoner invånarna i Puerto Rico utan ström, 50 000 personer utan färskvatten och 14 strömlösa sjukhus går på reservaggregat. Katastroftillstånd har utlysts av president Donald Trump. Flera dödsoffer rapporteras av lokala myndigheter.

Ovädret passerar nu över Dominikanska republiken och Haiti och hotar snart Kuba och Florida.

– Majoriteten av invånarna längs kusten har aldrig upplevt en större orkan än denna. Det kommer att bli fullständigt förödande, säger den amerikanska katastrofmyndigheten Femas chef Brock Long till CNN.

Hittills har uppemot 14 dödsoffer rapporterats från sex öar. Reuters rapporterar fyra döda från Saint-Barthélemy, tre från Puerto Rico, en från Barbuda (en tvååring), en från Barbados (en 16-årig surfare), och ett från Anguilla. Fyra personer har omkommit på Saint-Martin, enligt AFP.

Dödstalen beräknas stiga.

– Det är en enorm katastrof, 95 procent av ön är förstörd. Jag är i chock. Det är skrämmande, säger Daniel Gibbs vid de lokala myndigheterna på Saint-Martin vars franska del drabbats hårt, enligt nyhetsbyrån AFP.

Gaston Browne, premiärminister i östaten Antigua och Barbuda, är lika skakad, rapporterar AFP.

– Det är helt förödande. Barbuda ligger i ruiner. Bokstavligen en grushög, säger han.

Omkring 60 procent av Barbudas cirka 1 400 invånare har blivit hemlösa. Vägar och telekommunikationer är raserade. Återuppbyggnaden kommer att ta månader — om inte år, enligt Browne. Han säger till BBC att landet behöver internationell katastrofhjälp, och att klimatförändringarna måste diskuteras på allvar.

– Det här är inte det slutgiltiga dödstalet. Det finns risk för ytterligare upptäckter, säger Eric Maire, prefekt (ungefär landshövding) i det franska ödepartementet Guadeloupe enligt Reuters.

På ön St Thomas, som ingår i amerikanska Jungfruöarna, vittnar Laura Strickling om en förändrad värld:

– Det finns inga löv, det är helt galet. En av de saker vi tyckte om med St Thomas var att det var så grönt. Det är helt borta, säger hon till nyhetsbyrån AP.

I centrala och östra Kuba råder orkanvarning.

Irma, med vindar på över 83 meter per sekund, väntas också nå upp till den amerikanska delstaten Florida på lördag eller söndag. Det blir då den andra stora orkanen som drar in över USA:s fastland på lika många veckor.

Enligt det amerikanska orkancentret NHC är Irma den mest kraftfulla orkan som har registrerats i Atlanten.

Florida och delstater närmast norrut har börjat förbereda sig intensivt — kanske för en "direktträff" mot storstaden Miami.

"90 procent av byggnaderna på öarna Barbuda och Antigua är skadade"

Orkaner & att mäta oväder

Orkansäsongen i Atlanten inleds i juni och varar till slutet av november.

Irma är inte det enda ovädret som pågår där just nu. Ute till havs, öster om Irma, rasar stormen José och närmare Mexiko snurrar Katia. Båda uppgraderades under onsdagen till orkaner.

I snitt producerar en orkansäsong elva tropiska stormar längs USA:s kust, i Karibiska havet och Mexikanska golfen. De flesta blir kvar till sjöss, men några blir till orkaner.

Orkaner graderas enligt Saffir-Simpson-skalan från 1 till 5.

När vindhastigheten överstiger 33 meter i sekunden råder orkanläge. En orkan av kategori 5 har en vindhastighet på minst 70 meter i sekunden

Kategori 5 innebär katastrofal skaderisk, även välbyggda hem får sannolikt tak och väggar förstörda. Större delen av de drabbade områdena blir obeboeliga i veckor eller månader efter orkanen.

 

Att mäta oväder

Det kanske enklaste sättet att mäta oväder är att ge varje vindhastighetsintervall ett namn. För att det ska handla om en storm måste vinden uppgå till cirka 24,5 meter i sekunden (88 kilometer i timmen). Allt över 32,7 meter per sekund är orkan.

Riktigt kraftiga oväder kan dock ha så extrema vindar att klassificeringen orkan inte riktigt räcker till. Då används ofta Saffir-Simpson-skalan (SSHS). Denna går från kategori 1 till 5, där en etta har vindar på 33—42 meter per sekund och en femma över 70 meter per sekund.

Källor: SMHI, National Hurricane Center (NHC)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".