Lagbok, samt skylt som säger förhandling pågår.
Foto: Pontus Lundahl/TT, Jessica Gow/TT

Nämndemän beviljade uppehållstillstånd – nu rivs domen upp

"Strider uttryckligen mot de lagbestämmelser som finns"
1:42 min

Migrationsöverdomstolen river upp en uppmärksammad dom där ett äldre par från Grekland beviljades permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Som Ekot berättade förra veckan misstänks tre nämndemän vid förvaltningsrätten i Stockholm för tjänstefel efter att de beviljade permanent uppehållstillstånd för ett äldre sjukdomsdrabbat par.

Domen överklagades av Migrationsverket och nu har migrationsöverdomstolen upphävt beslutet.

– Det som man gjorde i migrationsdomstolen, att bevilja det här paret permanent uppehållstillstånd, det strider uttryckligen mot de lagbestämmelser som finns, säger Anita Linder, lagman vid kammarrätten i Stockholm, som sköter Migrationsöverdomstolen.

Det äldre sjukdomsdrabbade paret har vistats i Sverige sedan 2012 och två av deras barn bor här. De har uppehållstillstånd i Grekland och fick avslag på sin ansökan hos Migrationsverket.

Efter att beslutet överklagades beviljade migrationsdomstolen i Stockholm permanent uppehållstillstånd för paret och menade att Sverige annars skulle bryta mot förbudet mot tortyr Europakonventionen.

Beslutet fattades trots att paret vid ett bifall enligt förra årets lagändring borde få ett tillfälligt uppehållstillstånd och inte ett permanent.

Domen fattades av tre nämndemän och en juristdomare. Juristdomaren menade att beslutet var felaktigt och att det skulle strida mot den så kallade domareden. Nämndemännen fick sin vilja igenom eftersom de var i majoritet.

Som Ekot berättade i fredags tog JO det ovanliga beslutet att inleda en förundersökning om misstänkt tjänstefel efter att ha läst om domen i Aftonbladet. Fallet är troligen det första av sitt slag i Sverige.

När migrationsöverdomstolen beviljar prövningstillstånd handlar det oftast om att målet skulle kunna bli juridiskt vägledande. Beslutet att upphäva nämndemännens dom grundar sig i stället på att migrationsöverdomstolen anser att domen strider mot svensk lag.

– I det här fallet var det ju inte ett prejudikatintresse. Jag tror att alla förstår att man ska tillämpa den lagstiftning som finns, säger Anita Linder.

Du som jobbar med de här frågorna och tittar på många mål, hur anmärkningsvärt eller ovanligt skulle du säga migrationsdomstolens beslut var?

– Det var väldigt ovanligt. Det har väl hänt någon enstaka gång att man har gjort fel därför att man har missat att det har skett en lagändring till exempel. Men det här var ju ett uppenbart fall där man medvetet valde att tillämpa en annan regel än den som gäller och det har inte jag sett förut. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".