Tortyr Spiked baton
1 av 3
Foto: Ekot
Tortyr Electric shock grabber
2 av 3
Foto: Ekot
Tortyr Shock belt
3 av 3
Foto: Ekot

Stopp för handel med tortyrredskap

"Minskade antalet avrättningar."
2:00 min

EU ska pröva ett nytt sätt att bekämpa tortyr och dödsstraff i världen. På initiativ av handelskommissionär Cecilia Malmström samlar man nu länder som vill förbjuda handel med tortyrredskap och kemikalier som används vid dödsstraff.

– Det cirkulerar idag, på den globala marknaden, spikbatonger, tumskruvar, chockbälten och olika kemiska medel som man kan avrätta människor med, säger Cecilia Malmström.

- Om vi kan begränsa eller till och med hindra exporten av dem så blir det i alla fall svårare att tortera människor.

Tanken är att bilda en allians för tortyrfri handel, ett initiativ som EU har tagit tillsammans med Argentina och Mongoliet, som nyligen avskaffade dödsstraffet och nu vill vara ett gott föredöme.

I EU är det förbjudet att exportera den här typen av produkter, men internationellt är det vanligare än man skulle kunna tro, enligt den svenska Kommissionären.

– Tyvärr är det väldigt många länder idag som exporterar. Jag tror att många regeringar inte har koll på att det finns företag i landet som gör det.

EUs förbud infördes 2005 och ledde till att ett par Europeiska företag inte längre kunde exportera de kemikalier som användes vid avrättningar i USA. Och det har haft betydelse, säger Cecilia Malmström.

– Det här är något som den amerikanska juristföreningen har bekräftat att under en lång tid var det svårt att få tag i de här kemikalierna, eftersom det bara var två europeiska företag som tillverkade den här produkten.

– Sedan hittar man ju andra sätt att avrätta människor om man verkligen vill det. Men under en lång tid var det oerhört svårt att få tag i den här produkten och det gjorde att man minskade antalet avrättningar.

Ett 50-tal länder över hela världen är redan med på initiativet och fler anmäler sig varje dag nu, säger Cecilia Malmström.

Målet är en FN-konvention som förbjuder all handel med tortyrredskap och kemikalier som används vid dödsstraff.

– Om vi är allt fler länder som gör det fysiskt svårt att få tag i produkter som man kan tortera och döda människor med så är det i alla fall en påverkan. Sedan finns det ju många andra saker som måste göras dessutom, så jag har inga illusioner om att det här ensamt är lösningen.

– Men det är ändå en viktig politisk signal. Och jag tror att det kan få faktiska effekter också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".