Dator och skärmar och man i kostym.
Foto: TT
Polisens IT-säkerhet

Professor om Eliassons förklaring: Det som står i beslutet gäller

Eliasson: Dispens är inget bra ord
1:52 min

Dan Eliasson menar i en intervju med Sveriges Radio att beslutet om att frångå regelverket är olyckligt formulerat och att han inte brutit mot säkerhetsskyddsförordningen. Men Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet, säger att det som står i beslutet är det som gäller.

- Det är alltid beslutet som sådant som är utgångspunkten. Teoretiskt sett kan man tänka sig ett beslut som är väldigt svårt att tyda och då kan det bli diskussion om vad man egentligen har menat, men i det här fallet är väl det beslut som saken gäller ganska tydligt.

Så det är det som står i beslutet som gäller?

- Ja.

Dan Eliasson fattade ett beslut 2015 om att göra ett avsteg från säkerhetsskyddsförordningen och strunta i ett krypteringssystem godkänt av Försvarsmakten, när han gav åtkomst till polisens lön- och personalsystem till ett externt företag. Det har Ekot och P4 Stockholm visat.

I intervju med Sveriges Radio i går menade rikspolischefen att formuleringarna i beslutet är olyckliga och att han inte gjort avsteg från säkerhetsskyddsförordningen. Beslutet betyder flera saker som inte uttryckligen står i beslutet, vilket han beklagar, säger han.

- Vi har agerat fullt i enlighet med gällande regelverk.

Så det som står i beslutet, det ska man inte tro på utan det är något helt annat än det som det står att ni beslutat om som ni kan ha beslutat om? Här står det ju dispens från säkerhetsskyddsförordningen.

- Dispens är inget bra ord, det är inget bra. Vi kunde ha använt en annan motivering. Såhär i efterhand så säger vi det. Vi kunde ha motiverat det här beslutet på ett bättre sätt, säger Dan Eliasson.   

Professorn i rättsvetenskap Joakim Nergelius vill inte spekulera i vad konsekvenserna för rikspolischefen kan bli i just det här fallet. Men det är det som står i beslutet som är avgörande för det.

- Det är klart att man får titta på beslutets konsekvenser. Om beslutet får väldigt allvarliga konsekvenser så är väl även själva felsteget i viss mån allvarligare, men utgångspunkten är att man måste titta på det formella regelverket och det är klart att myndighetschefer inte ska överträda det. 

 

Relaterat

Mer om Polisens it-säkerhet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".