Thaimassage-montage
Foto: Malte Nordlöf/Sveriges Radio/ Thai Massage / Pembleton (flickr http://bit.ly/2kXBZIT / CC BY-NC-SA 2.0 / Redigerad

Skärpt straff – massagesalong användes som bordell

"Vi är nöjda med domen"
1:34 min

Hovrätten skärper straffet för ägaren till en massagesalong i Stockholm som använts som bordell.

Åklagaren Sara Derakti hade yrkat på att den 39-åriga kvinnan skulle dömas för grovt koppleri.

– Vi är nöjda med domen eftersom hovrätten gick på vår linje avseende rubriceringen. Det blev grovt koppleri, och därmed blev det också skärpt påföljd i enlighet med vad vi hade yrkat, säger hon.

Det var i januari i år som polisen gjorde tillslag mot thaimassagesalongen på Östermalm i Stockholm. Under utredningen kom polisen fram till att salongen förmedlade nästan 3000 sexköp under drygt ett års tid.

Genom att låta civilklädda poliser låtsas vara vanliga massagebesökare, och genom att studera bokföringen, har polisen kommit fram till att hela 19 av 20 kunder under tiden köpte sex på salongen.

Den 39-åriga ägaren dömdes av tingsrätten till ett års fängelse för koppleri. Hovrätten skärper nu rubriceringen till grovt koppleri, och dömer henne till fängelse i två och ett halvt år. 

Polisen misstänker att mer än var tionde av Stockholmsregionens thaimassagesalonger säljer sexuella tjänster.

Kriminalinspektören Meelis Tüürr vid Stockholmspolisens regionala utredningsenhet, säger att man dock prioriterar att djuputreda ett fall åt gången eftersom ärendena kräver mycket resurser.

– För att vi ens ska kunna inleda en förundersökning om brott så krävs det vissa initiala åtgärder och därefter så måste man ju göra förundersökningen och den här utredningen ska då ha en stark bevisning, så det här är ju ett ganska omfattande arbete och därför ser vi inte fler åtal, säger han.

Liksom tingsrätten dömer hovrätten kvinnan även för bokföringsbrott.

Enligt domstolarna tjänade hon minst 400 000 kronor på bordellverksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".