Kvinna på scen
Klimat- och biståndsminister Isabella Lövin (MP). Foto: Ulf Palm/TT

Klimatministern bekymrad över penningkris för FN:s klimatpanel

Isabella Lövin: Vi uppmanar andra länder att kliva in
2:18 min

FN:s klimatpanel IPCC har penningkris. Redan nästa år kan IPCC:s pengar vara slut, det bekymrar klimatminister Isabella Lövin.

FN:s klimatpanel, IPCC, tar fram den vetenskapliga grunden för den globala klimatpolitiken. Forskare från hela världen deltar i panelen, granskar mängder av studier och sammanfattar kunskapsläget om klimatförändringar. Arbetet inom IPCC sker i hög grad ideellt, men det finns en budget på 60 miljoner kronor för resor och ett sekretariat.

Det finansieras av frivilliga bidrag från ett 30-tal länder, men nu har flera länder slutat betala. USA som varit den största bidragsgivaren och ensamt stått för nära 40 procent av IPCC:s budget, ska dra in sitt stöd helt.

EU har betalat runt 35 procent. Sverige har höjt sitt bidrag och betalar i år 2,8 miljoner, nära fem ggr så mycket som tidigare år. Sverige bidrar också genom att stå värd för IPCC:s konferens i Malmö i höst om hur den globala uppvärmningen ska kunna hejdas vid 1,5 grader, för att leva upp till den högre nivån i Parisavtalet.

Frågan är om Sverige kan påverka andra att öka sina bidrag.

– Det är klart vi uppmanar andra länder att kliva in och finansiera och stödja på olika sätt, säger klimatminister Isabella Lövin.

– Det hoppas jag också att andra länder kommer att inse, att det finns ett vakuum att fylla nu, när USA lagt om kursen och att även de forskare som tidigare kunnat bidra från USA:s sida förmodligen inte kommer att kunna göra det, säger hon.

Att göra en IPCC-rapport tar flera år. Nästa stora rapport ska vara klar år 2022, men om inte mer pengar skjuts till finns en risk att den inte blir gjord.

En lösning som IPCC överväger är att ta emot privata bidrag. Något som kan vara känsligt för klimatpanelens oberoende, enligt Sveriges representant i IPCC, Markku Rummukainen.

– Om man skulle göra det måste man göra det väldigt väldigt försiktigt och se till att det inte blir utrymme för tveksamheter om IPCC:s objektivitet, säger Markku Rummukainen till Vetenskapsradion.

Isabella Lövin avvisar inte tanken på att klimatpanelen ska ta emot stöd från privata givare

– Ja jag tror privat finansiering kan vara ett alternativ. Det måste IPCC ta ställning till och alla länder, huruvida det är ett alternativ.

– Men OM IPCC fastnar för privat finansiering, med tanke på att vetenskap är under attack på många håll, riskerar IPCC då något av sin trovärdighet?

– Jag tror att det är nödvändigt att vetenskapen står självständigt och inte på något sätt kan ifrågasättas, säger Isabella Lövin.

Det enorma nätverket av vetenskapsmän världen över som jobbar självständigt och oberoende är grunden för IPCC:s trovärdighet enligt henne.

– Jag tycker att politiskt är det också viktigt att vi i den rika delen av världen lever upp till vårt ansvar, fortsätter Isabella Lövin.

– Det är vi som stått för den stora delen av klimatutsläppen och som nu orsakar stora problem och kommer att göra det särskilt för de fattigaste länderna. Då är det vårt ansvar att stå för finansieringen som vi också har lovat, säger klimatminister Isabella Lövin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".