Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Regeringen på landsbygden säger Magdalena Andersson
Foto: TT

Satsar miljarder på landsbygden i budgeten

"Det ska finnas möjligheter till jobb och företagande runt om i hela Sverige"
1:35 min

Regeringen satsar 1,2 miljarder kronor nästa år för att utveckla den svenska landsbygden.

Bland annat innehåller satsningen som föreslås i den kommande budgeten nya enkla gröna jobb, utökat antal utbildningsplatser och stimulans för företagande på landsbygden, säger finansminister Magdalena Andersson.

–  Det är en bred satsning på 1,2 miljarder kronor för att det ska finnas möjligheter till jobb och företagande runt om i hela Sverige.

– Det handlar om att förbättra vägunderhållet, så vi kan ha bra vägar runt om i landet, bättre kollektivtrafik i glesbygd men också bättre service.  

Regeringen vill satsa på bland annat företagande och utbildning i hela landet. Där tillförs till exempel Norrlandsfonden 200 miljoner kronor för att skapa investeringar för företag i norr. Exportcentra ska också inrättas i samtliga län för att stimulera lokala företag.

Ett antal tusen nya jobb kommer att skapas genom satsningen enklare vägar till jobb inom gröna näringar säger Magdalena Andersson:

– Ja det handlar ju om att både Skogsstyrelsen, Trafikverket och Naturvårdsverket kommer att kunna få resurser för att anställa människor. Och då handlar det om att rusta vandringsleder, det handlar om slyröjning, vårda naturreservat och gallra skog. Riktiga bra jobb som kommer att kunna gå till människor som har varit arbetslösa länge eller som är nya i Sverige.      

Kommunala Lärcentra ska inrättas med olika nivåer av utbildning från Komvux till universitet för att folk ska kunna få rätt kompetens för dom jobb som är lediga.

– Det vi ser idag är att många människor är arbetslösa samtidigt det finns hundra tusen lediga jobb som arbetsgivarna har svårt att besätta och det är det gapet som vi vill kunna brygga över med hjälp av dom här satsningarna, säger finansminister Magdalena Andersson.

Mer om Budgeten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".