En man lyfter upp händerna med flera personer som sitter bakom.
Carles Puigdemont i det katalanska parlamentet när beslutet togs på onsdagen. Foto: AP/TT

Skarpa reaktioner från Madrid om katalansk självständighet

Premiärminister Rajoy: Går inte att tolerera
1:42 min

Dagen efter att Kataloniens parlament sa ja till en lagändring som gör det möjligt att hålla en bindade folkomröstning om självständighet kommer nu reaktionerna.

Spaniens konstitutionsdomstol säger att det kan bli fråga om åtal och den spanske premiärministern Mariano Rajoy säger att Kataloniens parlament gör sig skyldiga till en "olydnad som inte går att tolerera".

Rajoy sa också att hans regering har bett konstitutionsdomstolen att ogiltigförklara gårdagens beslut i Kataloniens parlament. Ett beslut som banar vägen för en bindande folkomröstning om självständighet för Katalonien. Rajoy ber också regionens borgmästare att förhindra själva organiseringen av en folkomröstning.

Konstitutionsdomstolen sa på torsdagen att folkomröstningen är olaglig och att parlamentsledamöter och medlemmar av regionregeringen, som deltog i beslutet här i Barcelona i går, kan komma att åtalas.

Regionpresidenten och separatistledaren Carles Puigdemont säger å sin sida att det inte är upp till domstolar eller politiker att besluta om en folkomröstning, utan det är ett beslut som vanligt folk ska fatta.

Bland katalanerna finns alla åsikter representerade, några är för, några emot och andra är likgiltiga inför en möjlig självständighet för Katalonien.

Konflikten är svår att lösa eftersom Madrid och Barcelonaregeringarna är två hårdnackade motståndare säger Josep Broca som är student på Barcelonas universitet. Men både han och hans kamrat Sergio Lorenzo anser att den omstridda folkomröstningen bör få hållas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".