kinesisk ullhandskrabba ron-offermans
1 av 3
Foto: Foto: Ron Offermans (CC BY-SA 3.
Svartmunnad smörbult.
2 av 3
Svartmunnad smörbult. Foto: Eric Engbretson/TT
Japanska jätteostron.
3 av 3
Japanska jätteostron. Foto: ÅSA STRAND/TT

Ny havskonvention ska hindra arter åka snålskjuts

"Reglerna kan inte råda på djur som redan är här"
1:44 min

Ett viktigt steg för nya havsmiljöregler tas i dag. De ska hindra små fripassagerare att färdas i fartygens vattentankar, och ställa till ekologisk oreda i fel hav.

Ett exempel på en sådan invasiv art är det japanska jätteostronet som brett ut sej på Västkusten, säger Världsnaturfondens havsexpert Inger Näslund:

– Den konkurrerar ju genom att sitta fast på stenar eller stränder där kanske andra blåmusslor eller ostron skulle sitta. Så man konkurrerar både med plats och mat.

Jätteostronet som mäter mellan åtta och 20 cm, sågs först vid Västkusten för cirka tio år sedan. I Östersjön sprider sig en annan invasiv art, den svartmunnade smörbulten, sedan 2008.

Båda är exempel på hur snabbt nya djurarter lyckats etablera sej och konkurrera ut inhemska arter. Kinesisk ullhandskrabba är ytterligare en sådan art.

Djuren följer med internationella fartygs barlastvatten som de pumpar in eller ut efter behov för att stabilisera sin last.

– Det är alltid plankton och larver, det är inte en ullhandskrabba som kliver in. Det är de små larverna som kommer med och kan fortsätta leva i nästa vattenmassa där de spolas ut, säger Inger Näslund.

Invasiva arter vållar inte bara ekologiska problem utan även ekonomiska, för till exempel fiskenäringen. Men snart måste fartygen hejda den här oavsiktliga djurtransporten.

Barlastvattenkonventionen innebär att nya fartyg ska ha utrustning för att rena barlastvatten, och äldre installera det.

Konventionen som FN-organet IMO enats om träder i kraft i dag.

Men reglerna kommer inte att råda på de djur som redan är på plats, säger Inger Näslund:

– Man kan ju fiska smörbult. Men att man skulle kunna fiska ut varenda smörbult det tror jag är en omöjlighet. Det man kan göra är att begränsa spridningsområdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".