Donald Trump i överraskande uppgörelse med Demokraterna

1:40 min

En överraskande inrikespolitisk uppgörelse har inträffat mellan president Donald Trump och de demokratiska ledarna i kongressen.

– Jag tror det här är vad det amerikanska folket vill se, säger Donald Trump som förutspår ett än större närmande mellan de båda partierna i den amerikanska kongressen.

Uppgörelsen på onsdagen överraskade det politiska etablissemanget och även presidentens eget parti, Republikanerna. Överenskommelsen handlar om att frigöra pengar för katastrofhjälp efter stormen Harvey i Texas, men också om att tillåta att USA lånar mer pengar i ytterligare tre månader.

En lösning som republikanernas ledare i representanthuset, Paul Ryan, bara någon timme innan mötet kallat direkt löjlig eftersom han ville se en mer långsiktig lösning.

Men på sittande möte inför ögonen på de republikanska ledarna i kongressen gjorde alltså Donald Trump upp med deras demokratiska motsvarigheter. Enligt flera bedömare i USA väckte beskedet stor irritation inom det republikanska partiet, då uppgörelsen slagit undan benen på dem inför flera viktiga frågor som kommer upp i kongressen under hösten.

Efter mötet konstaterade republikanernas Paul Ryan att med ännu en naturkatastrof i faggorna ville presidenten snabbt få en lösning över partigränserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista