Fyra personer sitter runt ett bord, bakom står folk med kameror och mikrofoner.
Donald Trump träffade politiska ledare från kongressen på onsdagen. Här med Mitch McConnell (Republikanerna), Chuck Schumer (Demokraterna) och Nancy Pelosi (Demokraterna). Foto: AP/TT

Donald Trump i överraskande uppgörelse med Demokraterna

"Jag tror det är vad amerikanska folket vill se"
1:40 min

En överraskande inrikespolitisk uppgörelse har inträffat mellan president Donald Trump och de demokratiska ledarna i kongressen.

– Jag tror det här är vad det amerikanska folket vill se, säger Donald Trump som förutspår ett än större närmande mellan de båda partierna i den amerikanska kongressen.

Uppgörelsen på onsdagen överraskade det politiska etablissemanget och även presidentens eget parti, Republikanerna. Överenskommelsen handlar om att frigöra pengar för katastrofhjälp efter stormen Harvey i Texas, men också om att tillåta att USA lånar mer pengar i ytterligare tre månader.

En lösning som republikanernas ledare i representanthuset, Paul Ryan, bara någon timme innan mötet kallat direkt löjlig eftersom han ville se en mer långsiktig lösning.

Men på sittande möte inför ögonen på de republikanska ledarna i kongressen gjorde alltså Donald Trump upp med deras demokratiska motsvarigheter. Enligt flera bedömare i USA väckte beskedet stor irritation inom det republikanska partiet, då uppgörelsen slagit undan benen på dem inför flera viktiga frågor som kommer upp i kongressen under hösten.

Efter mötet konstaterade republikanernas Paul Ryan att med ännu en naturkatastrof i faggorna ville presidenten snabbt få en lösning över partigränserna.

Mer om Donald Trump

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".