Kraftig jordbävning drabbade Mexiko
1 av 6
Foto: Sveriges Radio och Luis Perez/TT.
Ricardo Cobian blev ögonvittne till jordbävningen i Mexiko
2 av 6
Ricardo Cobian blev ögonvittne till jordbävningen i Mexiko Foto: Privat / TT
Tidigare skalv i området.
3 av 6
Tidigare skalv i området. Foto: Sveriges Radio.
Kraftig jordbävning skakade Mexiko
4 av 6
Foto: TT / Google
Folk vågar inte gå upp till sina hotellrum, och sover därför i lobbyn i ett hotell i Mexico City.
5 av 6
Folk vågar inte gå upp till sina hotellrum, och sover därför i lobbyn i ett hotell i Mexico City. Foto: Ricardo Cobian
människor utanför hotell
6 av 6
Folk sprang ut på gatorna i Mexico City när skalvet inträffade. Foto: Ricardo Cobian

Mexikos president: Kraftigaste jordbävningen på 100 år

Magnitud över 8
1:36 min

Dödstalet stiger efter den kraftiga jordbävningen i Mexiko under natten. Över 60 personer har dött, enligt Reuters. Jordbävningen hade en magnitud över 8, och epicentrum var ungefär 165 km väster om delstaten Chiapas.

Mexikanska myndigheter bedömer att magnituden var 8,2. Amerikanska USGS anger dock siffran 8,1. Många av de som dött har fastnat i byggnader som kollapsat, men minst ett spädbarn har också dött på sjukhus, efter att strömmen gått och barnets respirator slutat fungera.

Mexikos president säger att det här är den kraftigaste jordbävningen som landet har upplevt på 100 år. Den kraftiga jordbävning som på 80-talet ödelade Mexiko City, med skillnaden att epicentrum då var på land.

Svenska stylisten Jonas Hallberg bor i Mexico City. Han tog skydd under vardagsrumsbordet under skalvet.

– Det ramlade ner tavlor, det ramlade ner glas. Vårt kök, våra väggar och tak, det ser för jävligt ut. Det är hur mycket sprickor som helst. Man trodde att det var det sista man fick uppleva, säger Jonas.

– Hade det här skalvets huvudpunkt varit i Mexico City så hade det nog varit lika illa som 1985. Då vet jag attan om vårt hus hade stått kvar, säger Jonas Hallberg.

En tsunami med en högsta våghöjd på nästan en meter har bekräftats vid Mexiko, uppger Pacific Tsunami Warning Center, enligt Reuters. Inga större skador på bebyggelse har än så länge rapporterats.

Myndigheterna har nu evakuerat boende i kuststaden Puerto Madero som en försiktighetsåtgärd, skriver nyhetsbyrån AP. 

Det kraftiga skalvet har känts i Mexiko City där människor rapporteras fly skakande byggnader.

– Först trodde jag att jag var yr, rummet rörde sig uppe på 28:e våningen. Det kändes elastiskt. Jag tog vad jag kunde och flydde. Det gjorde alla andra i byggnaden också, vi flydde via trapporna, berättar ett ögonvittnet Ricardo Cobian för Ekot.

Är människor rädda?
– Ja, många är rädda, mest utlänningar. Många tänker kanske på den omtalade jordbävningen i Mexico City 1985. Jag kunde själv inte sluta tänka på klipp från Youtube som jag sett från den jordbävningen.

Skalvet är det kraftigaste inom landets gränser sedan 1985, uppger mexikanska myndigheter, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Jag tror inte att jag kommer att gå upp till mitt rum, jag kommer att sova i lobbyn. Över 8 är rätt kraftigt, det är inte som en vanlig jordbävning. Men, alla verkar inte vara lika försiktiga, säger Ricardo Cobian till Ekot.

– Vissa människor åker upp i hotellet igen nu i hissarna, jag vet inte hur de tänker. Själv tänker jag gå och ta en öl nu.

Det är ännu okart exakt hur stor förödelse denna jordbävning har orsakat. Rapporter har kommit om strömavbrott på flera håll, bland annat i områden i Mexico City.

Ekot har pratat med seismolog Reynir Bödvarsson vid Uppsala universitet.

– Det är en riktigt stor jordbävning, men dessbättre har den inte inträffat i ett tättbefolkat område, utan ute till havs. Kusten närmast är tvärtom ganska glesbefolkat. Men man kan befara att de som bor i närheten har kommit till skada till följd av till exempel husras.

Finns det risk för efterskalv?
– Det har redan inträffat flera efterskalv och de och kommer att fortsätta i veckor, kanske månader framöver. Ännu har inget av dem varit så stort att det skapat konsekvenser.

Kan du säga någonting om den tsunamivarning som kom precis efter skalvet?
– Eftersom skalvet inträffade på ganska grunt vatten, så är överföringen av energi inte så stor mellan skalvet och vattnet. Jag tror inte att tsunamivågorna i det här fallet kommer vara av allvarlig karaktär.

Räddningsmyndigheternas samordnare, Luis Felipe Puente, uppger på Twitter att man än så länge inte noterat några skador eller offer för jordbävningen.

Pacific Tsunami Warning Center varslat om risk för att upp till tre meter höga tsunamivågor kan nå Mexiko, och mellan 0,3 och en meter höga vågor kan slå mot Ecuador, Guatemala, Cooköarna, Kiribati och Franska Polynesien.

Uppgifterna om vilka länder som är i riskzonen ändras dock kontinuerligt.

Jordbävningen hade enligt USGS sitt epicentrum 97 kilometer sydväst om staden Pijijiapan, på 35 kilometers djup.

Svenska ambassaden i Mexiko uppmanar svenska medborgare att följa lokala myndigheters anvisningar och kontakta anhöriga.

Fakta: Kraftigaste skalven

1960: Valdivia—Puerto Montt, Chile. Magnitud 9,5. 1 655 döda.

1964: Prince Williams Sound, Alaska. Magnitud 9,2. 125 döda.

2004: Sumatra, Indonesien. Magnitud 9,1. 228 000 döda.

1952: Kamtjatka, Ryska federationen. Magnitud 9,0. Dödstal oklart.

2011: Tohoku, Japan. Magnitud 9,0. 28 000 döda.

1868: Arica, Chile. Magnitud 9,0. 25 000 döda.

1700: Kaskadbergen, USA och Kanada. Magnitud cirka 9,0. Dödstal oklart.

Källa: ne.se

Relaterat

Mer om Mexiko

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".