Fredrik Wallin, talesperson på FRA. Foto: Tomas Oneborg/TT och Yvonne Åsell / TT
Fredrik Wallin, talesperson på FRA. Foto: Tomas Oneborg/TT och Yvonne Åsell / TT

FRA och Säpo sågar myndigheters it-säkerhet

"Vi har alla sett vilka hot som kan drabba oss"
1:13 min

I en hemligstämplad rapport till regeringen sågar Försvarets radioanstalt FRA och Säpo svenska statens it-säkerhet, det skriver svenska dagbladet.

Det handlar bland annat om för dåliga lösenord, ouppdaterade program och att svensk förvaltning har dålig koll på vad som är skyddsvärt.

I en ny rapport från Säkerhetspolisen och Försvarets radioanstalt, FRA, pekas flera brister ut inom it-säkerheten i Sverige.

Bland annat förekommer det en lågt statliga prioriteringen av en samlad it-säkerhet. Det saknas också personal med rätt kompetens. Det skriver tidningen Svenska Dagbladet som läst delar av rapporten.

Rapporten har beställts av regeringen efter att flera myndigheter och företag drabbades av it-intrång under våren.

Ingreppet kallades ”Cloud Hopper” som infiltrerade flera svenska myndigheter och svensk industri. Vilken information eller hur mycket information som stals är inte klarlagt. 

Cyperattacken är i stora delar hemligstämplad, men det framgår i rapporten som skrivits av Säpo och FRA anser att det finns flera åtgärder som kan vidtas för att öka it-säkerhet i Sverige.

Fredrik Wallin, talesperson på FRA säger till Ekot att man föreslagit flera åtgärder för att öka informationssäkerheten.

Vad är det för konkrete åtgärder som ni föreslår?

– Vi föreslår bland annat att vi ska installera varningssystem som upptäcker avancerade it-angrepp. Vi vill också stärka vår förmåga att stoppa, hantera och upptäckta angrepp. Vi och säkerhetspolisen vill ta  fram handlingsplaner tillsammans med andra myndigheter om hur myndigheter ska kunna stärka sin informationssäkerhet.

Vad ska det här leda till?

– En förbättrad informationssäkerhet i samhället.

Varför behövs det?

– Vi har alla sett vilka hot som kan drabba oss. Informationssäkerhetsfrågan är mycket aktuell nu och det tycker vi är bra att frågan om säkerhet har aktualiserats, säger Fredrik Wallin vid FRA.

– Det är också bra att det förra veckan kom ett förslag om att FRA skulle få ökade ekonomiska medel för att arbeta med cybersäkerhet, och realisera en del av de förslag vi nu har kommit med, fortsätter Fredrik Wallin vid FRA.

Behövs det? 

– Ja, det behövs.

– Vi på FRA kan stärka vår förmåga att hjälpa andra myndigheter med deras informationssäkerhet, och på det sättet stärka hela Sveriges intigritet, säger Fredrik Wallin, vid FRA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".