Människorättsaktivisten Ali Gharavi som för snart två veckor sedan greps i Turkiet
Människorättsaktivisten Ali Gharavi som greps i Turkiet. Foto: Laressa Dickey/TT

Fängslad svensk isolerad i Turkiet

Advokaten: Han är i chock, det är inga enkla förhållanden
2:04 min

Den fängslade svensken Ali Gharavi som greps i Turkiet för två månader sedan har det allt svårare i fängelset uppger hans advokat Murat Boduroglu till Ekot situationen. Han har isolerats i större utsträckning och advokaten befarar att det kan ta lång tid innan han åtal väcks.

– Sedan en månad tillbaka är han i mångt och mycket isolerad i fängelset, säger hans advokat Murat Boduroglu.

Och med det menar advokaten att Ali Gharavi inte får ta emot brev eller fotografier på sin familj. Endast var fjortonde dag får han ringa sin hustru i några minuter och advokaten får han träffa varje lördag i en timme.

Gharavi delar cell men en person som inte kan engelska, så han är också mentalt isolerad och framför allt i chock, säger advokat Murat Boduroglu.

Advokaten menar att de rättigheter svenskan bör få i enlighet med Europakonventionens regelverk inte efterlevs och han har lämnat in en rad överklaganden för att försöka få Ali Gharavi frisläppt.

En av svårigheterna är att advokterna inte får tillgång till själva dokumenten med anklagelserna.

It-konsulten Ali Gharavi greps för två månader sedan när har tillsammans med en grupp människorättsaktivister höll en kurs i informationssäkerhet här i Turkiet.

Även andra i gruppen inklusive generalsekreteraren för Amnesty International i Turkiet greps. Han och de andra anklagas för att ha stöttat en icke-namgiven terrororganisation.

Ali Gharavi har förflyttats till Silivri-fängelset utanför Istanbul, som klassas som ett högsäkerhetsfängelse.

Där har han placerats i den avdelning där personer anklagade för samröre med Gulenrörelsen sitter.

President Erdogan anklagar ju Gulenrörelsen för att ligga bakom kuppförsöket i fjol somras. Och advokaten befarar att processen mot Ali Gharavi kan dra ut på tiden.

– Fram till att åtal är väckt brukar det i den här sortens fall ta cirka sju åtta månader, säger advokat Murat Boduroglu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".