Svenska kyrkan
1 av 3
Foto: Johan Nilsson/TT
Lars Linder, kyrkopolitisk ombudsman för Socialdemokraterna.
2 av 3
Lars Linder, kyrkopolitisk ombudsman för Socialdemokraterna, hoppas att många medlemmar går och röstar i kyrkovalet nästa söndag. Foto: Britta Kramsjö/Sveriges radio
SD:s utrikespolitiska talesperson Julia Kronlid. Foto: Henrik Montgomery/TT.
3 av 3
Julia Kronlid, Sverigedemokraternas kyrkopolitiske talesperson har märkt att flera av deras medlemmar gått med i Svenska kyrkan för att kunna rösta i kyrkovalet. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Trendbrott inför kyrkovalet – antalet nya medlemmar ökar

2:09 min

I augusti gick 900 personer med i Svenska kyrkan. Det är en ökning av antalet inträden för den månaden - den största på 14 år för augusti. Det visar nya preliminära siffror från Svenska kyrkan.

I augusti gick fler än på länge med i Svenska kyrkan. 900 personer blev medlemmar den månaden och det är nästan 400 fler än i augusti förra året. Ökningen är den största på 14 år för den månaden och Pernilla Jonsson, chef på analysenheten på Svenska kyrkan, kallar det ett trendbrott.

– Det här har vi inte sett tidigare. Nu, till skillnad från tidigare år, ser vi att i och med att röstkortet kommer är det också fler som går in, säger hon.

Pernilla Jonsson tror att den stora ökningen kan ha med de olika kandidaternas valkampanjer att göra.

– Det skulle kunna vara att olika nomineringsgrupper har mobiliserat så att människor väljer att gå in.

Samtidigt pågår stora utträden ur Svenska kyrkan, utträden som är mångdubbelt fler än inträdena. I augusti i år gick drygt 6600 personer ur Svenska kyrkan. För tio år sedan var motsvarande siffra för augusti knappt 4000. Den här trenden har Svenska kyrkan sett i flera år och det märks ofta en ökning av utträden under valår.

Över fem miljoner svenskar har rätt att rösta i nästa veckas kyrkoval. För att få rösta ska man vara medlem i Svenska kyrkan och vara över 16 år gammal.

I år kandiderar totalt femton nomineringsgrupper, det vill säga partier eller olika intressegrupper, till den nationella nivån som kallas kyrkomötet.

En av grupperna som vill få fler mandat är Sverigedemokraterna. I år har de 1 000 namn på sina valsedlar jämfört med 130 namn förra valet, år 2013.

Julia Kronlid är kyrkopolitisk talesperson för Sverigedemokraterna och hon har märkt att flera av deras medlemmar har gått med i Svenska kyrkan för att kunna rösta i kyrkovalet.

– Jag har hört flera exempel och sett flera personer som lagt ut på Facebook om att de gått med i Svenska kyrkan igen för kunna vara med och påverka kyrkans utveckling, säger hon.

Socialdemokraterna är den största nomineringsgruppen som ställer upp, sett till antalet kandidater. De har omkring 6 400 namn på sina valsedlar. Lars Linder, kyrkopolitisk ombudsman för Socialdemokraterna, hoppas att många medlemmar ska använda sin röst nästa söndag.

– Det är viktigt att så många som möjligt går och röstar för att se till att behålla den öppna folkkyrkan och se till att vi har en kyrka som står upp för alla människors lika värde och rätt, säger han.

Rubriken har rättats och texten i artikeln har förtydligats och kompletterats med uppgifter om antal utträden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista