Glada miner på Høyres valvaka i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix.
1 av 3
Glada miner på Høyres valvaka i Oslo förra gången det begav sig. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix.
kvinna på gata.
2 av 3
Vivi Waahler, som arbetar i fackföreningsrörelsen, önskar en socialistisk regering efter valet i Norge. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.
Kvinna på gata.
3 av 3
Småföretagaren Tone-Lise Forbergskog hoppas att Erna Solberg från Høyre får förnyat förtroende som statsminister. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.

Fortsatt jämnt inför val i Norge

"Det blir ett demokratiskt underskott"
2:59 min

I Norge är det en liten övervikt för sittande högerregering inför valet till Stortinget på måndag. Fast valet långt ifrån avgjort, och mycket tyder på valframgångar för mindre partier som vill göra Norge mer självständigt i relation till EU.

Vivi Waahler, hur tänker du inför valet på måndag?

– Jag hoppas att det blir socialistiskt styre eftersom jag inte vill att de rika ska få mer och de som har lite ska få mindre, säger Vivi Waahler.

Småföretagaren Tone-Lise Forbergskog hoppas däremot på förnyat förtroende för statsminister Erna Solberg från Høyre.

Hon är en bra kvinna och politiken är fantastisk, så jag är självklart deras fan.

– Hennes politik för att få fler att starta egna företag är väldigt bra!

Det är en viss övervikt för Erna Solbergs högerregering, enligt genomsnittet av de senaste dagarnas opinionsmätningar.

Det krävs 85 mandat i Stortinget för att få majoritet, och enligt en mätning gjord för TV2 i går får den borgerliga sidan 86 mandat.

Fast läget är jämnt, och mycket hänger på vilka småpartier som hamnar över respektive under fyraprocentsspärren till Stortinget.

Den spärren är inte lika absolut som i Sverige, men innebär mycket för fördelningen av viktiga utjämningsmandat, och därmed för hela valresultatet.

Kvällens tv-sända partiledardebatt, den sista före valet, kan bli avgörande.

Samtidigt tyder mycket på valframgångar för Vänsterpartiet SV och Senterpartiet, som i Norge tillhör det rödgröna blocket. Båda de partierna vill säga upp eller omförhandla EES-avtalet.

Det ger Norge tillgång till större delen av EU:s inre marknad, men gör också att Norge måste följa det mesta av EU:s lagstiftning, även om landet inte är medlem i unionen.

Det blir ett demokratiskt underskott när du flyttar politisk makt, säger den unge Senterpartipolitikern Aleksander Breiby Herseth, som valarbetar i centrala Oslo.

– Norska väljare har röstat till norska Stortinget, och att flytta makt till politiker längre bort menar jag är grundläggande galet.

En ny undersökning från Norstat visar att Senterpartiet har med sig en liten majoritet av det norska folket.

40 procent vill att Norge ska omförhandla EES-avtalet, medan 35 procent inte vill det. En fjärdedel av de tillfrågade säger sig inte veta vad de tycker.

Nästan 80 procent av Norges export går till EU. I dagens Storting är de klart flesta politikerna eniga om att EES-avtalet gynnar norsk handel med övriga Europa.

Fast om vänsteroppositionen lyckas spurta sig till en valseger på måndag lär Senterpartiet och Sosialistisk Ventre kräva någon form av förändring av EES-avtalet. Nu kan de också hävda att de har en majoritet av befolkningen med sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".