Militärer med dansk flagga på uniformen. Foto: Essam Al-Sudani/Scanpix.
Foto: Essam Al-Sudani/Scanpix.

Dansk militär ska ta över vissa av polisens uppgifter

1:11 min

Dansk militär kommer att ta över vissa av polisens uppgifter. Försvaret kommer bland annat avlasta vid gränskontrollerna mot Tyskland och ta över bevakningsuppdrag.

– I ett läge där det inte råder någon hemlighet om att polisens resurser är pressade gör vi hela tiden vad vi kan för att se till att ha så många poliser som möjligt på gatan, sade justitieministern Søren Pape Poulsen vid en presskonferens tidigare i dag.

Och lösningen blir att ta hjälp av försvaret.

Redan på måndag ska 160 militärer börja snabbutbildas för att om två veckor kunna börja ta över en del av polisen uppgifter.

De kommer bland annat att avlasta polisen vid gränskontrollerna mot Tyskland, men beväpnad militär kommer också synas på Köpenhamns gator.

Soldater ska också ta över vissa bevakningsuppdrag av platser som räknas som potentiella mål för terrorangrepp.

Den danska polisen har den senaste tiden varit under stark press. Att sköta gränskontrollerna och bevakningsuppdragen har slitit på resurserna och samtidigt pågår en större och för polisen resurskrävande gängkonflikt i Köpenhamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista