Delad bild: Industrirobot och chokladbollar på ett löpande band.
Satsningen på industrirobotar är helt avgörande för livsmedelsföretaget Delicato, säger företagets vd Jörgen Bergqvist. Foto: Ulf Palm/TT, Jessica Gow/TT.

Livsmedelsföretagen robotiserar

1:13 min

Svenska livsmedelsproducenter måste investera mer i robotar för att kunna överleva. Det säger branschorganisationen Livsmedelsföretagen i sin senaste kvartalsrapport.

I Huddinge utanför Stockholm går en nyinköpt robot varm. För Jörgen Bergqvist, VD på livsmedelsföretaget Delicato, är satsningen på robotar helt avgörande.

– Jag tror att satsningar på automatisering och robotisering är nödvändigt dels för att få produktionen att fungera på ett effektivt och konkurrensmässigt sätt. Lyckas vi inte med det så överlever inte företaget i längden, säger Jörgen Bergqvist.

Som ett av Sveriges medelstora företag i livsmedelsbranschen står Delicato inför betydande utmaningar. Branschorganisationen Livsmedelsföretagens rapport för årets andra kvartal bekräftar den bild som Jörgen Bergqvist på Delicato ger. Det är konkurrens från producenter i låglöneländer och länder med köpstarka inhemska marknader som tvingar branschen att tänka om.

Carl Eckerdal är chefsekonom på Livsmedelsföretagen. Han menar att investeringarna måste göras och att branschen saknar alternativ.

– Bristande satsning på robotisering kommer å andra sidan göra att vi kommer få lägga ner produktion i Sverige i ökad utsträckning. Och därmed ge arbete till ännu färre än vad vi gör idag, säger Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista