Anhöriga till offer
1 av 3
Hazara Binti och Arafah Binti har mist delar av sin familj i våldsamheterna. Foto: Ellen Hammarskiöld/Sveriges Radio
Manifestation för Burma
2 av 3
Manifestation mot våldet i Burma. Foto: Ellen Hammarskiöld/Sveriges Radio
Jan Wihlborg
3 av 3
Jan Wihlborg, vice ordförande för The Swedish Rohingya Association. Foto: Ellen Hammarskiöld/Sveriges Radio

Manifestation mot våldet i Burma

"Det här är etnisk rensning"
1:33 min

I eftermiddags samlades många på Mynttorget i Stockholm i en manifestation mot våldet i Burma och för att visa sitt stöd för den muslimska folkgruppen rohingya.

Runt 270 000 befinner sig på flykt från våldsamheterna i Burma
där 1000 människor uppges har dödats.

– Jag är här för att visa min respekt till de muslimer som dödas i Burma, säger Arafah Binti som är på manifestationen med sin mamma Hazara Binti.

För en vecka sedan dödades även hennes mormor och moster med man och tre barn. Arafahs mamma hade kontakt med militären på plats dagen innan som sa att de kunde låta familjen leva mot betalning. Men de hade inga pengar att skicka.

– Jag kan inte ens beskriva vad min mamma känner just nu.

Det var med sorg i blicken som många samlats för att visa sitt stöd till rohingyas civilbefolkning i Burma och uppmana omvärlden att agera.

– Vi försöker uppmärksamma det som händer i Burma och vi hoppas att den svenska regeringen skulle kunna fördöma det som händer, det är etnisk rensning, säger Jan Wihlborg, vice ordförande för The Swedish Rohingya Association.

Även Arafah Binti är besviken över hur lite uppmärksamhet våldet i Burma får.

– Mina vänner visste inte ens om det här. Det har inte fått så mycket uppmärksamhet som om det skulle hända i Paris eller Barcelona, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".