Tv-studio med politiker vid små bord.
Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre, Høyres Erna Solberg och Fremskrittspartiets Siv Jensen vid partiledardebatten. Foto: Marit Hommedal/TT.

Klimatet en het stridsfråga i norska slutdebatten

"Nedgången av norska klimatgasutsläpp har stannat upp"
2:00 min

Norge går till val på måndag, och på fredagskvällen hölls den avslutande partiledardebatten. Den kom att handla om bland annat försvar och invandring, ojämlikhet och klimat.

– Under de borgerliga står utsläppen stilla, nedgången i norska klimatgasutsläpp har stannat upp, sa Audun Lysbakken från vänsterpartiet SV. Han gick hårt åt den norska högerregeringen när det gäller klimatet, som blev en av de hetaste stridsfrågorna i NRK:s partiledardebatt.

Flera mindre norska partier vill stoppa letande efter ny olja och gas, men det är fel klimatpolitik, anser bland andra Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen.

– När vi exporterar norsk olja och gas till Europa så ersätter vi förorenande, skitig kolkraft. Det är alltså ett mycket bättre bidrag till att få ner de globala utsläppen än att bara stänga ner hela norska oljeproduktionen, sa Siv Jensen.

Socialdemokratiska Arbeiderpartiet har rasat i opinionen de senaste veckorna, men flera politiska bedömare i Norge anser att partiledaren Jonas Gahr Støre var en av de som klarade gårdagens debatt bäst.

Även statsminister Erna Solberg från Høyre får, som så ofta, beröm för sin debattskicklighet.

De två statsministerkandidaterna brakade samman, bland annat om situationen för judar och andra minoriteter i Norge

– Med Fremskrittspartiets retorik är det mer otryggt att vara minoritet, jude, muslim, sa Jonas Gahr Støre varpå Erna Solberg försvarade sin regerings politik för minoriteter med en handlingsplan mot antisemitism.

Det blir en strid på kniven mellan Solberg och Støre om vem som ska bli statsminister efter valet på måndag. Flera opinionsmätningar senaste veckan har tytt på att högerregeringen kan vinna förnyat förtroende, men enligt en mätning igår lutar det snarare åt regeringsskifte.

Mycket avgörs av vilka småpartier som kommer över fyraprocentsspärren till Stortinget. Miljöpartiet ligger bra till för att, för första gången, få verkligt inflytande över norsk nationell politik. Partiet kan mycket väl få en vågmästarställning i nästa Storting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".