Ulf Kristersson
Foto: TT

Majoritet vill se Ulf Kristersson som partiledare

Kristersson favorit hos M-ombuden
0:55 min

Nästa partiledare för Moderaterna heter av allt att döma Ulf Kristersson. Det står klart sedan länsförbunden i Östergötland och Halland under lördagen nominerade honom som sin kandidat.

Därmed ser Kristersson nu ut att få över hälften av rösterna vid extrastämman den 1 oktober, förutsatt att ombuden röster i linje med vad länsförbunden sagt.

– Det är tydligt att Ulf Kristersson har ett starkt stöd och därför är vår nominering Ulf Kristersson, säger Christian Gustavsson, förbundsordförande för Östgötamoderaterna.

Och därmed blev ni nu då de som avgjorde det hela?

– Ja, så kanske det var.

Av de länsförbund som nominerat efterträdare till Anna Kinberg Batra inför lördagen så hade Ulf Kristersson, Moderaternas nuvarande ekonomisk-politiske talesperson, säkrat 90 av de 200 stämmoombudens röster.

Med ombuden från Östergötland och Halland ser han alltså nu ut att ha en majoritet bakom sig. Då återstår fortfarande nomineringar i flera län.

Ännu ska Skåne, Gävleborg, Västmanland, Jämtland och Kronoborg rösta. Bara Västra Götalands 32 ombud har Carl Bildt som sin kandidat.

Allt tyder alltså på att Ulf Kristersson kommer att få ett mycket starkt stöd som partiledare på extrastämman den 1 oktober.

Däremot kommer inte partistyrelsen i dess helhet att ställa sina platser till förfogande. Något som en del län krävt, däribland Östergötland. Christian Gustavsson igen.

– Vi har ju tyckt att det varit en bra idé att hela partistyrelsen skulle ställa sina platser till förfogande, inklusive min egen plats eftersom jag ju faktiskt sitter i partistyrelsen.

Samtidigt har vi ju också förståelse för att det kanske inte är en jättebra idé att med så kort tid till stämman göra en så stor omprövning av så många personer.

– Då handlar det nog mer om att valberedningen måste känna att om man i byggandet av laget kring en ny partiledare behöver byta ut eller välja in någon annan, då måste man också kunna göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".