Morgan Johansson
1 av 2
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Foto: Erik Simander/TT
illegala vapen
2 av 2
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Lagrådet underkänner regeringens förslag om skärpta vapenlagar

Men justitieministern kommer ändå lägga fram det i riksdagen
2:10 min

Regeringens förslag om nya skärpta vapenlagar vid årsskiftet, underkänns av lagrådet. Det är så dåligt underbyggt att det inte uppfyller grundlagens krav, anser lagrådet. Men justitie- och inrikes minister Morgan Johansson ämnar ändå lägga fram det i riksdagen.

– Jag tycker att det är viktigt och angeläget och viktigt att få stopp på skjutningarna och det lagförslaget är en väsentlig del av det. Så det är viktigt att vi går fram med detta.

I regeringsformen, som är en grundlag, finns krav på att regeringen ska bereda sina beslut. Med det menas bland annat att berörda myndigheter ska höras och deras synpunkter vägas in i regeringens förslag till riksdagen.

Men här fick remissinstanserna alldeles för lite tid att ta ställning till de hårdare vapenlagarna, anser lagrådet.

Remisstiden var bara en månad, som dessutom råkade vara en sommar- och semestermånad. Lagrådet skriver:

"Av det anförda följer att beredningen av promemorian inte är godtagbar och det kan inte anses att regeringsformens beredningskrav är uppfyllt. På grund härav kan lagrådsremissen inte ligga till grund för lagstiftning. Lagrådet avstyrker förslaget."

Morgan Johansson anser att lagrådet ser för mycket till det formella när det kritiserar den korta remisstiden.

– Här invänder de på formella grunder, de tycker att det har tagit för kort tid, när det gäller remisstiden. Men jag kan bara konstatera att detta är ett begränsat lagförslag. Det handlar bara om att justera straffskalorna, inga nya brott, och myndigheterna fick trots allt en månad på sig.

Med undantag för mindre justeringar som gäller straffskalan för vapenbrott i förhållande till andra, närliggande brott, exempelvis smuggling, så kommer alltså Morgan Johansson och regeringen att lägga fram förslaget för riksdagen, trots lagrådskritiken.

Det motiverar han med att detta i första hand är politik, inte juridik.

– Hur allvarligt ska man se på de grova brotten? Det är inte i första hand en juridisk bedömning utan en politisk bedömning. Dessutom är det grova vapenbrottet så nära knutet till den organiserade kriminaliteten, så vi ser det här som ett nyckelbrott för att komma åt vissa av de mest brottsaktiva individerna. Men det ska riksdagen avgöra och där vet jag att jag har stor uppslutning bakom min uppfattning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".