T-shirt med bild på person.
1 av 3
Erna Solberg från Höyre är populär bland väljarna. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.
Man vid skrivbord.
2 av 3
Harald Birkevold, ledarskribent på Stavanger Aftenblad Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.
Kvinna i köpcenter.
3 av 3
Studenten Hilde är nöjd med Erna Solberg även om hon tänker rösta blankt. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.

Statsministern är populär bland väljarna i Norge

Väljare: Hon är en bra ledare
2:22 min

Temperaturen stiger inför valet till stortinget på måndag som väntas bli mycket jämnt mellan blocken. Det märks bland väljarna att statsministern i den borgerliga regeringen Erna Solberg är populär. Samtidigt är motståndarkandidaten i Arbeiderpartiet under allt mer press för sina privata affärer.

Egil som är pensionär och bor i Stavangerregionen ska inte rösta borgerligt men föredrar Erna Solberg som statsminister. Det är en bra ledare anser han och känner sig tryggare med henne än med Arbeiederpartiets Jonas Gahr Störe.

Studenten Hilde är också nöjd med Erna Solberg även om hon tänker rösta blankt.

Många väljare i Norge vill att Erna Solberg från Höyre fortsätter som statsminister, 46 procent svarar så mot 39 procent för socialdemokraten Jonas Gahr Störe i den senaste opinionsmätningen för NRK.

I våras ledde han i mätningarna men populariteten har sjunkit. Många uppfattar Erna Solberg som mer folklig, säger Harald Birkevold, ledarskribent på Stavanger Aftenblad.

– Hon är jordnära, har visat upp ett stökigt hem och jag tror att den image hon byggt upp stämmer med hur hon är som person, säger Harald Birkevold. Många anser att hon är säker och påläst.

Samtidigt har kritiken växt mot hur Jonas Gahr Störe hanterat privata fonder där förvaltaren i London bland annat gjort placeringar i kärnvapenindustrin i USA.

Nu får han en rad frågor om varför han inte följer samma etiska riktlinjer som han varit med och drivit igenom för den norska oljefonden. Han har också tidigare blivit ifrågasatt när det gäller privatekonomin.

– Jonas Gahr Störe är intellektuell, kan flera språk, men uppfattas mycket som en person från en Osloelit och hanteringen av de privata affärerna slår tillbaka mot honom nu, säger Harald Birkevold.

Mer om Valet i Norge 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".