En norsk flagga och en bild på Svein Oddvar Leiros, ordförande i Kåfjord kommun i norra Norge.
1 av 2
Svein Oddvar Leiros, ordförande i Kåfjord kommun i norra Norge. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT, Carina Holmberg/Sveriges Radio
Kajen i Kåfjord kommun.
2 av 2
Kajen i Kåfjord kommun. Foto: Carina Holmberg/Sveriges Radio

Centralisering het valfråga i norra Norge

2:42 min

Under söndagen öppnar de första vallokalerna inför valet till Stortinget på måndag. I norra Norge står frågan om små landsortskommuner ska slås ihop till större enheter högt på agendan.

– Här har du butiken, en idrottshall som vi byggde i fjol för 40 miljoner, skolan, tandklinik och kommuncentret, Svein Oddvar Leiros, ordförande i Kåfjord kommun pekar stolt ut vad kommunen har att erbjuda.

Det är betagande vackert. Vattnet i fjorden ligger spegelblankt och allt inramas av höga fjäll med vita fläckar av snö högst upp.

Svein Oddvar Leiros är Senterpartist. Det parti som gått fram mest i valrörelsen på motståndet mot kommunreformen som enligt planen ska minska antalet kommuner från 428 till 356 år 2020. Men Kåfjord vill behålla sin självständighet.

– Jag menar att valet är kjempeviktigt för att sätta stopp för centraliseringen. Det gäller all offentligservice som polis, kommun och hälsovård, säger Svein Oddvar Leiros.

Det är regeringspartierna Höyre och Fremskritt som driver reformen. Kåfjord liksom de allra flesta landsortskommuner kämpar med avflyttning, en åldrande befolkning och arbetslöshet vilket är några av orsakerna till att regeringspartierna tog beslut om en kommunreform förklarar Skjalg Fjellheim, politisk redaktör på Tromsös största tidning Nordlys.

– Det handlar om ett behov av att modernisera i takt med digitaliseringen. De flesta mindre kommuner har problem med en åldrande befolkning, dålig service, svagt näringsliv och hög arbetslöshet så argumenten för att slå ihop kommuner till större enheter är rationella menar Skjalg Fjellheim, politisk redaktör på Nordlys.

Kåfjord kommun ligger cirka två timmars bilresa från Tromsö och har drygt 2 000 invånare, men ytan är desto större. De stora avstånden och att behålla kommunservicen på orten är viktiga argument i motståndet.
Men precis som frågan visar på en splittring mellan stad och land i Norge, så går åsikterna isär bland invånarna som jag möter utanför affären.

– Det tycker jag inte om. Det blir så långa avstånd och det har också med tillhörighet att göra, säger Laila Aronsson.

– Jag är för en sammanslagning. Då kanske ekonomin skulle bli lite bättre. I dag är vi väldigt små, säger Wencke Karlsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista