Eritreansk och svensk flagga utanför Eritreas ambassad och en bild på Max Stockman, handläggare vid myndigheten för stöd för trossamfund.
Max Stockman är handläggare på Myndigheten för stöd till trossamfund, SST. Foto: Janerik Henriksson/TT , Marie Nilsson/Sveriges Radio

Kyrka med kopplingar till regimen i Eritrea får statligt stöd i Sverige

Myndigheten för stöd till trossamfund: Finns skäl för att titta på det igen
2:26 min

En verksamhet som vänder sig till nyanlända flyktingungdomar från Eritrea får statligt stöd – trots att det finns kända kopplingar mellan kyrkan som driver verksamheten och den totalitära regimen i Eritrea. Det avslöjar P1-programmet Kaliber i dag.

Flyktingverksamheten drivs inom ramen för en ortodox kyrka, och har fått pengar av Myndigheten för stöd till trossamfund, SST.

Max Stockman, handläggare på SST, bekräftar att han känt till kopplingarna.

– Det vi vet och kan bekräfta är att det finns relationer mellan ambassaden här och företrädare för den kyrkan som vi pratar om.

– Du kan ha odemokratiskt sinnade personer i ledningen. Det viktiga är att samfundet som sådant förhåller sig positivt och att de budskap man står för utåt är grundläggande positivt demokratiskt.

Den eritreanska ortodoxa tewahdo-kyrkan i Sverige har vuxit och bildat församlingar på flera orter i Sverige med hjälp av statligt etableringsstöd.

Kyrkan har också fått 300 000 kronor i statligt stöd för att integrera nyanlända eritreaner i det svenska samhället. Men exileritreaner som är motståndare till landets diktator varnar för att kyrkan i själva verket fungerar som en förlängd arm åt regimen. Nasser Nuru är en av dem.

– Det är trasiga ungdomar som kommer. Du kastar dem i deras händer. Med ett godkännande och ger dem ett bidrag. Vi borde skämmas. Jag som svensk skäms, säger han.

Kyrkan får alltså skattemedel för att integrera flyktingar. Samtidigt berättar källor med god insyn för Kaliber om hur kyrkan används av regimen för att kontrollera eritreaner i Sverige och för att sprida information och propaganda.

Källorna berättar också att regimvänner använder kyrkan för att spionera på nyanlända, och det finns företrädare för kyrkan som öppet stöder regimen. Så här säger en av dem till oss om landets president - och diktator:

– Ja för min del är han en bra president, vet du varför, han kämpade och Eritrea blev fri från kolonialism.

De statliga flyktingstödspengarna får bara betalas ut till "verksamhet som respekterar demokratins idéer". Max Stockman vid Myndigheten för stöd till trossamfund, SST, som beviljat kyrkan bidrag, säger att man kan komma att se över det här.

– Nu när jag hört de här inspelningarna och att personer – tycker jag kanske på ett mer tydligt sätt – tar ställning för regimen i Eritrea finns det skäl för oss att titta på det här igen, säger Max Stockman.

Eritreanska ambassaden förnekar att de har inflytande över kyrkan. Aman Russom som är ansvarig för kyrkans flyktingverksamhet nekar också han till att kyrkan kontrolleras av regimen, även om han menar att det finns en citat "ömsesidig respekt med den eritreanska staten".

– Vi är inte politiskt aktiva. Vi liksom gör inga aktiviteter som ambassaden styr för oss. Det gör vi inte. Och vi har ingen kommunikation med ambassaden som skulle indikera att de har ett intresse i oss heller, säger Aman Russom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".