Berg och två män som skakar hand.
Kinesiska och nepalesiska politiker har diskuterat en järnväg mellan länderna vid upprepade tillfällen under mer än tio år. Foto: TT och Etienne Oliveau/TT.

Snart byggstart för kontroversiell järnväg mellan Kina och Nepal 

Men bygget oroar indiska politiker
1:57 min

Kina och Nepal har kommit överens om att påbörja bygget av en järnvägslinje över Himalaya. Utbyggnaden av vägar och järnvägar i området har tidigare skapat konflikt med grannlandet Indien, som protesterar mot ökat kinesiskt inflytande.

En historisk järnvägslinje mellan Kina och Nepal – förbi världens högsta berg Mount Everest – kan snart komma att bli verklighet, efter en ny överenskommelse i Peking i torsdags.

Under sitt besök i Kinas huvudstad gjorde Nepals utrikesminister Krishna Bahadur Mahara klart att Nepal välkomnar kinesiska pengar för att få tillgång till nya vägar och järnvägar. Idag är Nepal fattigt och har stora problem med transporter. Pengar från Kina innebär en chans att göra landet mindre isolerat. 

Kinesiska och nepalesiska politiker har diskuterat en järnväg mellan länderna vid upprepade tillfällen under mer än tio år. Det oroar indiska politiker som protesterar mot att Kina samtidigt ökar sin militära kontroll över Himalaya.

Direkt efter mötet med sin besökare från Nepal gjorde Kinas utrikesminister Wang Yi vad som såg ut som ett försök att dämpa motsättningen med Indien.

– Kinas och Indiens relationer får inte spåra ur. Utvecklingen i Kina och Indien symboliserar världens framtid och det finns inget annat alternativ än att välja fredliga relationer och ömsesidig vinning, sade Kinas utrikesminister Wang Yi efter att det blev känt att det kontroversiella järnvägsbygget snart kan komma igång.

Så sent som i slutet av augusti i år stoppades ett kinesiskt vägbygge i det omstridda gränsområdet Doklam eller Donglang som både Kina och Bhutan gör anspråk på. Bygget ledde till militär upptrappning och en kris mellan Kina och Indien, som ser området som strategiskt viktigt för att behålla kontrollen över Indiens östra del.

Redan 2006 öppnades en snabbtågslinje mellan Peking och Tibets största stad Lhasa. I dag finns kinesiskt tåg till den tibetanska staden Shigatse som ligger bara 25 mil från den nepalesiska gränsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".