Irina Petjelajeva kandiderar i guvernörsvalet i Karelen, tillsammans med sex andra, utgången kommer avgöras av de orättvisa förutsättningarna anser hon. Foto: Maria Persson Löfgren
Irina Petjelajeva kandiderar i guvernörsvalet i Karelen, tillsammans med sex andra, utgången kommer avgöras av de orättvisa förutsättningarna anser hon. Foto: Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio

Lågt valdeltagande väntas i ryska lokalval

"Kanske går jag och röstar om något kan ändras"
2:07 min

I dag är det guvernörs- och lokalval över hela Ryssland. Karelen är en av 16 regioner där nya guvernörer ska väljas i direkta val. En av utmanarna är en kvinna, som nyligen nämts som tänkbar motkandidat i presidentvalet nästa år.

Men den stora utmaningen är att få folk att gå och rösta. Valdeltagandet brukar ligga kring 30 procent.

– Kanske går jag och röstar om något kan ändras ja, säger 20-åriga Anastasia Afanasijeva, som rökande småspringer för att hinna i tid till sitt jobb som vakt i centrum av Petrozavodsk, huvudort i ryska Karelen i norra Ryssland.

Här ska ny guvernör väljas och det finns en del valplakat i centrum, främst sådana som uppmanar till att gå och rösta. Valdeltagandet befaras bli lika lågt som vanligt, runt 30 procent. En förklaring ges av Anastasia:

– Makthavare ändras och de lovar alltid att de ska göra en massa, bygga vägar och renovera hus, men sedan gör de ingenting. Det ser jag i min by utanför stan, husen är rasfärdiga, vägarna fulla med hål och inga löften hålls, säger hon.

Guvernörskandidaten Irina Petjelajeva syns på stora rödgula elektroniska valplakat.

Hon lovar just att bygga upp Karelen, ordna jobb, fixa den dåliga ekonomin och rusta upp så de unga stannar kvar i den fattiga regionen.

Hon kandiderar för partiet Rättvisa Ryssland.

– Vår adress är Leningatan 22 ett gammal trähus, när du går in i trappan känns det som det är på väg att rasa och ett sådant Karelen vill jag inte ha, vi måste ha totalrenovering av Karelen och återupprätta ekonomin, säger Irina på sitt högkvarter.

Men hur det ska gå till har hon inte något riktigt svar på, mer talar honom om orättvisan i valet att den av Putin utsända kandidaten från maktpartiet Enade Ryssland får orättvist mycket tid i statliga medier och att inga riktiga politiska debatter hålls.

59-åriga Irina har också nämnts som tänkbar kvinna att matcha Putin i presidentvalet nästa år och hon skulle ställa upp om hon fick frågan, men säger att vinna över Vladimir Vladimirovitj, det är otänkbart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".