Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt allianskrav på försvarsministerns avgång

Publicerat söndag 10 september 2017 kl 16.41
"De borde ha talat med statsministern"
2:24 min
Peter Hultqvist
Peter Hultqvist, försvarsminister. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Förtroendet för försvarsminister Peter Hultqvist är oförändrat bland väljarna, visar en opinionsundersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT Nyheter.

Men alliansens riksdagsledamöter är fortsatt kritiska, och på onsdag väntas de lägga fram sitt krav på hans avgång.

Mikael Oscarsson, kristdemokraternas ledamot i försvarsutskottet,

– Både Peter Hultqvist och Anders Ygeman var drabbade, civilt och militärt, och de borde fört upp det här till nationella säkerhetsrådet, de borde ha talat med statsministern när det gäller en hot mot rikets säkerhet, de borde gjort något för att stoppa det pågående läckaget, men inget gjorde de och det är därför som misstroendet är väckt mot dem.

Det är ordet "borde" som är nyckeln i Mikael Oscarssons, och för den delen hela Alliansens, resonemang om regeringens hantering av it-skandalen på Transportstyrelsen.

Det är riksdagens konstitutionsutskott, KU, som ska reda ut om försvarsminister Peter Hultqvist och hans tidigare avgångna kollegor, inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson, har brutit mot några lagar eller interna föreskrifter.

Frågan om förtroendet för Peter Hultqvist är något annat. Det är en politisk bedömning av vad han borde ha gjort.

I den opinionsmätning som Novus gjorde för SVT Nyheter i augusti uppger 33 procent av de tillfrågade att de har förtroende för Hultqvist. Lika många som i juli månad.

45 procent tycker att Hultqvist ska sitta kvar, 24 procent att han ska avgå. Rekordmånga, var tredje tillfrågad, uppger att de är osäkra.

Frågan är om väljarna och deras förtroendevalda i riksdagen kommer att bli säkrare på sin sak under veckan som kommer. KU har ställt 21 frågor till regeringen om turerna kring IT-skandalen i regeringskansliet. Svarstiden går ut på tisdag.

Pressekreteraren i stadsrådsberedningen, Jonatan Holst, vill inte precisera mer exakt, bara att det blir "inom kort".

Sedan ska ledamöterna i både KU och försvarsutskottet fundera över svaren, partiledarna i Alliansen ska prata ihop sig och riksdagsgrupperna ska överlägga.

Enligt tidsplanen ska ett misstroende läggas fram till talmannen på onsdag, dagen efter riksdagens högtidliga öppnande.

Men spelar egentligen innehållet i svaret på de 21 frågorna någon roll? Mikael Oscarsson igen.

– All information som kommer in är intressant.

Efter att talmannen tagit emot en eventuell misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist ska riksdagens ledamöter rösta om hur de ställer sig till den, inom 10 dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".