Bild på oljeplattform och arbetslösa människor
Arbetslösa på Mulighetsterminalen i Stavanger. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT, Beatrice Janzon/Sveriges Radio

Jobb och oljenäring - stora frågor när Norge går till val

"Det kan ta många år att skapa arbetsplatser men vi behöver hjälp nu"
2:11 min

För många i Norge är jobb och ekonomi de viktigaste frågorna i dagens val. 50 000 jobb har försvunnit inom oljenäringen de senaste åren och många är oroliga för gruppen långtidsarbetslösa.

Norska valet, opinionsmätning. Källa: pollofpolls.no

På Mulighetsterminalen i centrala Stavanger trängs 140 arbetslösa när nya jobb och de senaste konjunktursiffrorna presenteras. Det syns i ansiktet hos flera jag pratar med att de är präglade av att vara arbetslösa i flera år. Rune Kvilhaug är nyutbildad ingenjör och har sökt flera hundra jobb.

– Jag har sökt mellan 200 och 300 jobb det senaste året och bara fått något litet napp, säger Rune Kvilhaug.

Arbetslösheten i Norge går ned men många här är oroliga för gruppen långtidsarbetslösa. Oljeregionen har haft stora problem sen 2014. En opinionsundersökning för NRK visar att väljarna både nationellt och här på Vestlandet anser att regerande Høyre har bättre politik för sysselsättning än Arbeiderpartiet.

Rune Kvilhaug ska rösta på något av regeringspartierna – statsminister Erna Solbergs Høyre eller Fremskrittspartiet med Siv Jensen som ledare.

– Ärlighet bland politiker är det viktigaste. Siv Jensen är väldigt trovärdig. Hon säger vad hon menar, och detsamma gäller Erna, säger Rune Kvilhaug.

Hela paletten av partier finns representerade hos de väljare jag träffar i Stavanger och i grannkommunerna.

Det är mycket jämnt i dagens stortingsval. Frågan är om det blir en högerregering eller en vänsterregering. Miljöpartiet kan hamna i en vågmästarroll.

Inghild Andersen har också drabbats av arbetslöshet på grund av problemen i oljenäringen och hon tycker att det behövs fler kurser och åtgärder snabbt för de som är arbetslösa.

– Vi behöver hjälp nu, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".