På balkonger runt om i stan syns flaggor som ropar "si", det vill säga "ja" till självständighet. Den randiga katalanska flaggan med en stjärna på, står för självständighet.
1 av 3
På balkonger runt om i stan syns flaggor som ropar "si", det vill säga "ja" till självständighet. Den randiga katalanska flaggan med en stjärna på, står för självständighet. Foto: Margareta Svensson/SR
Ahmed Galai kämpar för mänskliga rättigheter i en av de tunisiska organisationer som fick ta emot Nobels fredspris 2015. Nu ger han sitt stöd till självständighetsivrsrna i Katalonien.
2 av 3
Ahmed Galai kämpar för mänskliga rättigheter i en av de tunisiska organisationer som fick ta emot Nobels fredspris 2015. Nu ger han sitt stöd till självständighetsivrarna i Katalonien. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.
Under måndagens nationaldagsfirande kommer många att bära en T-shirt i en självlysande färg
3 av 3
Under måndagens nationaldagsfirande kommer många att bära en T-shirt i en självlysande färg Foto: Margareta Svensson/SR

Nationaldagen i Katalonien väntas bli manifestation för självständighet

"Befolkningen har lidit genom historien"
2:18 min

Hundratusentals människor väntas fylla gatorna i Barcelona ikväll under nationaldagsfirandet.

Medan den spanska regeringen säger att den ska göra allt för att stoppa en folkomröstning om självständighet, så får separatisterna stöd från flera kända personer, bland dem en av mottagarna av Nobels fredspris 2015, den tunisiske människorättskämpen Ahmed Galai.

– Katalonien uppfyller geografiska och språkliga krav på att bilda en nation och befolkningen har lidit genom historien och försökt har gjorts att utplåna den katalanska identiteten, säger Ahmed Galai.

Han är inte ensam om att stödja Kataloniens separatister. Det gör även bland andra den tidigare fotbollspelaren Eric Cantonà, artisterna Yoko Ono och Peter Gabriel och antiapartheidkämpen Desmund Tutu.

När Ekot frågar Ahmed Galai varför han stödjer ett initiativ som är emot spansk lag, så svarar han att det finns det som är lagligt och det som är legitimt.

– Det folket vill är legitimt - med ett arabiskt ordspråk är "folkets vilja det som kommer att segra", säger han.

Flera hundra tusen människor väntas delta i dagens nationaldagsfirande, som väntas bli fredligt, festligt och folkligt och samtidigt en manifestation för självständighet.

Det väntas också bli en protest mot den spanska staten, som med alla medel vill stoppa den folkomröstning, som den katalanska regionregeringen och dess samarbetsorganisationer har förberett sen länge och som ska äga rum den första oktober.

Den spanska staten har gett säkerhetsstyrkan i uppgift att undersöka var valsedlar trycks och valurnor finns.

Kataloniens regionledare Carles Puigdemont säger att den nya katalanska vallagen som gör folkomröstningens resultat bindande, gäller, trots att den upphävts av den spanska konstitutionsdomstolen.

Samma domstol hotar åtala ansvariga politiker, som i sin tur har sagt sig vara beredda att gå i fängelse för den här saken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".