Rysslands vice-försvarsminister Alexander Fomin inför pressträffen om Zapad i Moskva, 29 augusti.
Rysslands vice-försvarsminister Alexander Fomin inför pressträffen om Zapad i Moskva, 29 augusti. Foto: Kirikk Kudryavtsev/TT.

Stor rysk-vitrysk militärövning – ett hot mot grannländerna?

Rysslandsexpert: Det finns anledning att oroa sig
1:58 min

På torsdag inleds den ryska och vitryska militärövningen Zapad i västra Ryssland, Kaliningrad och Östersjön. Säkerhetspolitiska bedömare i olika Natoländer är rädda för att den ska innebära ett hot mot grannländerna. Men enligt Rysslandsexperten Johan Norberg är det inte den enskilda övningen man bör oroa sig för.

– Det finns anledning att oroa sig. Men inte för den här övningen bara. Det är poänglöst att oroa sig vart fjärde år för en förmåga som Ryssland faktiskt byggt upp väldigt målmedvetet de senaste fem, sex åren åtminstone – förmågan att starta och bedriva storskaliga och kanske utdragna krig, säger Johan Norberg, expert på den ryska militären vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Ekot har berättat tidigare om att den svenska övningen Aurora kommer att gå parallellt med den ryska övningen Zapad, vilket innebär en ökad risk för incidenter i Östersjöområdet.

Zapad som hålls var fjärde år i västra Ryssland är den ryska militärens slutövning för det här året och kommer enligt Ryssland bestå av 12 700 soldater och flyg, stridsvagnar och annan militär utrustning.

Men Johan Norberg anser, liksom andra bedömare, att man utifrån de senaste årens slutövningar som hållits i andra delar av Ryssland, snarast kan tro att ungefär 100 000 man kommer att delta.

Och Rysslands syfte är att öva omfattande transporter över det stora landet och samordning mellan försvarsgrenarna för att klara att driva ett krig om det skulle behövas. Och Johan Norberg tror att hela området från Ishavet ner till Svarta havet kommer att beröras.

– Men även om man halverar de här siffrorna så är det ganska ordentliga operationer man sätter upp och är redo att få i fält. Framför allt jämfört med vad andra länder kan göra runt Ryssland så är det ganska stort, säger han.

Men om detta också skulle innebära ett hot mot omvärlden vill inte Johan Norberg bedöma, för det beror på Rysslands egentliga avsikter. En del västliga bedömare har exempelvis sagt att det finns en risk att ryska soldater ska stanna kvar i Vitryssland vilket skulle leda till ökad spänning i Polen och Baltikum. Men så långt vill Johan Norberg inte gå.

– Jag vill inte spekulera om de riktiga ryska intentionerna i detta. De säger att de ska åka tillbaka och med tanke på att en stor sådan här övning är på ungefär 100 000 man, och en verklig operation skulle vara ännu större, så är det här ganska lite. Så jag tror man ska ta det här med en liten nypa salt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".