Robot och flagga
Foto: TT

Nya sanktioner väntas mot Nordkorea

FN har förbjudit Nordkorea att provspränga kärnvapen
1:13 min

Senare i dag väntas FN:s säkerhetsråd fatta beslut om nya sanktioner mot Nordkorea.

Den förbjudna kärnvapenprovsprängningen 3 september oroar grannländerna och USA, men i Pyongyang har det firats. Nordkorea riktar också nya hot mot USA inför omröstningen i säkerhetsrådet.

Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-un sågs klädd i kritstrecksrandig höghalsad kostym, brett leende och i armkrok med uniformsklädda tjänstemän på en festlig sammankomst, enligt fotografier från den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Festen i Pyongyang antas ha hållits i samband med Nordkoreas nationaldag i lördags och hyllade de forskare och ingenjörer som möjliggjort landets sjätte atomprovsprängning – som kallas för "en fullständig framgång" i de statskontrollerade medierna.

Om USA driver igenom nya FN-sanktioner kommer Nordkorea att "orsaka USA den största smärta och det största lidande som landets någonsin genomlidit i hela dess historia", varnar diktaturen.

"Världen kommer att bevittna hur DPRK (Nordkorea) tämjer de amerikanska gangstrarna genom en serie åtgärder som är hårdare än de någonsin kunnat ana", skriver utrikesdepartementet i ett uttalande från den statskontrollerade nyhetsbyrån KCNA.

FN:s säkerhetsråd har förbjudit Nordkorea att provspränga kärnvapen. Testet i ett underjordiskt bergrum den 3 september resulterade i explosion som uppskattas ha varit mellan sju och tio gånger så stark som atombomben USA sprängde över Hiroshima.

Efter provsprängningen har USA begärt en omröstning om skärpta FN-sanktioner. Utkastet som lämnades in i går föreslår ett oljeembargo mot Nordkorea.

Det är inte klart om Kina och Ryssland, som kan lägga veto, kommer att stödja sanktionera. Men vid det kinesiska utrikesdepartementets presskonferens i Peking i dag sades Kinas regering hoppas på "samsyn" i de nya åtgärderna mot Nordkoreas kärnvapenprogram.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".