Militärövning på karta.
Militärövning på karta. Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten.

Stor svensk försvarsmaktsövning drar igång

Generalmajor: Vi övar inte på att förlora
2:20 min

Idag inleds den Aurora 17 – den största svenska försvarsmaktsövningen på över 20 år. Även utländska soldater, från åtta olika länder, deltar i övningen.

I Göteborg har Försvarsmakten tagit emot ett franskt och ett amerikanskt luftvärnsförband. Och den första veckan av övningen så handlar det om ett förberedelseskede, förklarar generalmajor Bengt Andersson, som är övningsledare för Aurora 17.

– Det man till exempel gör är att se till att vi kan ha radiosamband med varandra, att vi kan utbyta ordar och meddelanden, att elkablar fungerar, och andra sådana smådetaljer, säger Bengt Andersson.

På Säve depå i Göteborg, en gammal nedlagd försvarsanläggning där Försvarsmakten nu hyrt in sig, så ska amerikanska, svenska och franska soldater förbereda sig för de skarpare delarna av Aurora 17 som väntar kommande veckor.

Liknande förberedelser pågår också på förläggningar runt om i hela landet. Själva anfallet mot Sverige som ska simuleras under övningen kommer att ske om ett par veckor, säger Rickard Wissman, kommunikationschef för Aurora 17.

– Då, kan man säga, kommer Sverige vara i krig. Det är då som vi kommer använda våra krafter tillsammans för att gemensam kunna slå tillbaka en fiende. Det är det vi tränar på under övningen.

Den delen av övningen kommer framför allt att äga rum ute till havs och i södra Stockholmsområdet. Det innebär att det under de närmsta två veckorna kommer att ske många transporter av både soldater och fordon. Det innebär att många kommer att stöta på militärkolonner ute på vägarna, med bland annat lastbilar, stridsvagnar och luftvärnsramper.

Efter att det svenska försvaret under många år framför allt har haft fokus på internationella insatser i krisområden runt om i världen, så är nu Aurora 17 den första stora övningen enligt den nya inriktningen för försvaret: nämligen att återgå till att bygga upp det territoriella försvaret, alltså att öka förmågan att försvara Sverige mot ett militärt angrepp.

De utländska förbanden kommer framför allt att agera motståndare till Sverige under övningen. Och hur är det då, finns det en risk att det visar sig att Sverige är så dåligt rustat att vi faktiskt kan förlora den här övningen?

– Vi övar inte på att förlora, säger generalmajor Bengt Andersson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".