Många människor har kommit till silivrifängelset där rättegången mot journalisterna äger rum.
1 av 2
Många människor har kommit till silivrifängelset där rättegången mot journalisterna äger rum. naila Saleem/Sveriges Radio. Foto: Naila Saleem/Sveriges Radio.
Cumhuriyets tidningshus. Foto: Naila Saleem/Sveriges Radio.
2 av 2
Cumhuriyets tidningshus. Foto: Naila Saleem/Sveriges Radio.

Rättegången mot turkiska journalister fortsätter

"Jag tror många människor fortfarande tänker själva"
0:59 min

I dag fortsätter rättegången mot de fängslade journalisterna på turkiska dagstidningen Cumhuriyet. De anklagas för samröre med terrorister men det här är enligt kritiker ännu ett led i president Erdogans kampanj mot yttrandefriheten i landet.

– Han vill inte höra andras åsikter för han tror att han vet sanningen, säger Burhan Sönmez om Turkiets president Erdogan.

Burhan Sönmez är turkisk författare och aktiv i tryckfrihetsorganisationen Pen. Han är också chef på ett vänsterinriktat bokförlag och arbetar för tryckfrihetsorganisationen Pen.

Det har gått ett drygt år sedan det misslyckade kuppförsöket i Turkiet och nu sitter över 160 journalister fängslade och medieföretag har stängts ner.

Idag återupptas rättegången mot de fem Cumhuriyet-medarbetare som är kvar i förvar. Deras kollegor släpptes fria i juli. De har alla nekat till anklagelserna om att de ska ha haft något med terrorism att göra.

President Erdogan har vida kritiserats för sitt sätt att slå till mot landets medier efter kuppförsöket men ännu har han inte kontroll över kulturen säger Burhan Sönmez.

– Antalet böcker som ges ut och säljs här i Turkiet ökar så jag tror att många människor fortfarande tänker själva och läser böcker, säger han och menar att det innebär att oavsett vad regeringen gör så finns det gränser för dess inflytande.

Mustafa Said som är nitton år och snart ska börja studera på universitetet tycker däremot att Erdogan gör rätt.

– Medierna påverkar verkligen samhället så det är bara normalt att om de sympatiserar med de här grupperna så ska de straffas säger Mustafa Said.

Mer om Turkiet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".