Foto: TT
Foto: TT

Fortsatt kritik mot utredningen om premiepensionen

"Det riskerar att leda till sämre avkastning"
1:46 min

Det är för hög risk i den så kallade soffliggarfonden, AP7 Såfa, anser regeringens pensionsutredare Stefan Lundbergh, som vill ha mer politiskt inflytande över fondens mål.

Utredningens som presenterades för snart två veckor sedan har väckt stark kritik, inte minst från partier som sitter med i pensionsgruppen. Hittills är AP7 Såfa en succé, med hög avkastning.

Men utredaren svarar nu kritikerna. Han anser att de saknar ett historiskt perspektiv på börsen.

– Den har ju gått väldigt bra. Vi har en marknad som har gått upp väldigt mycket. Men om marknaden skulle gå ner så skulle den här fonden också gå ner väldigt mycket och det är ju frågan. Hur mycket risk ska man ta här för att få en bättre pension i förväntan och hur mycket är man villig att ta smällen om det inte skulle fungera.

Premiepensionen är den del av den allmänna pensionen som spararna får placera själva.

Efter kritik mot systemet som handlade om oseriösa bolag bland fondförvaltarna valde regeringen att snabbutreda hur systemet skulle kunna ändras och ett av förslagen handlar nu om att sänka risken för AP7 Såfa, som också kallas soffliggarfonden.

Det är där pensionspengarna hamnar hos de sparare som inte gör ett aktivt val och ungefär varannan sparare har sina pengar placerade där i dag.

Kritiken har främst handlat om att ändringen kan leda till lägre pensioner och enligt nationalekonomen Roine Vestman som har analyserat förslaget kan det bli en effekt.

– Det riskerar ju att leda till i genomsnitt sämre avkastning men sannolikheten för riktigt dåliga utfall minskar.

Riksdagens pensionsgrupp ska nu, med utredningen som grund, presentera ett eget förslag i vår. En av de stora frågorna ser ut att handla om hur mycket eget ansvar spararna egentligen ska ha.

Solveig Zander från Centerpartiet, som är ledamot i pensionsgruppen, är tydlig med vad hon tycker.

– Det är inte så att det regnar manna från himlen. Det regnar inte pengar från himlen heller utan det är faktiskt vi själva som måste se till att vi har pengar i plånboken både nu och när vi blir pensionärer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".