Kvinna lägger en röst och grafiska staplar.
Foto: TT/Grafik: Liv Widell, Sveriges Radio

Spännande slutspurt i norskt val

Klimat, invandring och jobb heta valfrågor
1:50 min

Om några timmar, kl 21:00, stänger de sista vallokalerna i Norge. Men det är fortsatt helt öppet om det blir regeringsskifte eller inte i vårt grannland, rapporterar vår korrespondent från Oslo.

Några få hundra eller tusen röster kan avgöra om Erna Solberg från Høyre kan sitta kvar som Norges statsminister, eller om hon ska ersättas av Arbeiderpartiledaren Jonas Gahr Støre.

Mycket hänger på om mindre partier som miljöpartiet MDG och liberala Venstre kommer över eller under 4-procentsspärren till Stortinget.

Marxistiska partiet Rødt ligger bra till för att ta 1-2 Stortingsplatser. Det blir i så fall första gången på 20 år som kommunister sitter i norska parlamentet.

Klimat, invandring och tillgång på jobb har varit några av de hetaste politiska frågorna i valrörelsen, men sakfrågorna har ofta drunknat i debatten kring vem som ska regera Norge med stöd av vem.

Valforskaren Toril Aalberg säger till norska NRK att det har varit så mycket fokus på det politiska spelet att hon befarar att väljarna blir så osäkra att valdeltagandet kan gå ner.

I förra Stortingsvalet 2013 var valdeltagandet 78,2 procent.

Det finns även ett ökat fokus på säkerhet i valet.

Dels är det ovanligt många norska politiker som har livvaktsskydd nu. Dels har regeringen beslutat att alla förhandsröster måste kontrollräknas manuellt för att minska risken för att någon ska försöka manipulera valresultatet genom att hacka systemet för elektronisk rösträkning.

Den manuella räkningen kan komma att försena valresultatet, men enligt planen ska en första tydlig prognos presenteras klockan 21. Den prognosen är baserad på förhandsröster.

För första gången har över en miljon norrmän förhandsröstat i det här valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".