Timmerstockar och nybyggda bostäder.
Ökad efterfrågan i byggindustrin har gett större skogsavverkning. Foto: Maja Suslin & Gorm Kallestad/TT.

Ökat bostadsbygge fäller fler träd

Global prisökning bidrar också till ökade avverkningen
1:54 min

Anmälningarna för att avverka skog ökade första sju månaderna i år jämfört med förra året visar nya siffror från Skogsstyrelsen. I södra Sverige ökade de med hela 30 procent.

– Orsaken är stigande priser globalt på trävaror, men också att det byggs mycket bostäder, säger Erik Sollander, som är skogspolitisk strateg på Skogsstyrelsen:

- 2016 var det all-time-high för sågade trävaror på global nivå, och vi ser här på hemmaplan att byggandet ökar.

I år kommer betydligt mer skog att avverkas än förra året i södra Sverige, åtminstone om man ska gå efter hur mycket som är anmält till Skogsstyrelsen under årets första sju månader.

Det mesta som avverkas i Sverige exporteras, och enligt Skogsstyrelsen beror ökningen i första hand på stigande globala priser, men också på att det byggs mycket bostäder just nu.

Enligt Tomas Nord som är lektor i industriell ekonomi vid Linköpings universitet går runt en fjärdedel av allt som avverkas till byggande och boende, både i Sverige och utomlands.

- Ökar efterfrågan i byggindustrin så kommer det ju bli en större efterfrågan på sågande trävaror och i sin tur på att sågverken köper in, säger Tomas Nord.

För hela landet har anmäld areal för avverkning ökat med i snitt sex procent det senaste halvåret jämfört med samma period förra året. I Norrland har det minskat något medan det ökat med runt 30 procent i söder.

Anna-Karin Malm är skogsägare i Jönköpings län. Hon avverkar enligt plan och hoppas att konjunkturen inte har så stor inverkan på något så långsiktigt som skog.

- Priset kan ju spela en viss roll, men det viktigaste tycker jag är att följer planen, gör man en föryngringsavverkning så kan man plantera ny skog som växer genom att det blir tillväxt på skogen. Och till exempel för att djuren ska kunna få bete i skogen, säger Anna-Karin Malm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".