Annie Lööf
– Vi vill sänka skatten för alla pensionärer, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Centern vill också sänka skatten för pensionärer

Vill sänka mest för dem med de lägsta pensionerna
1:45 min

Centern ansluter sig nu till de partier som vill sänka skatten för landets pensionärer.

Partiet vill sänka skatten mer än vad regeringen vill, och för en person med en pension på 14 000 kronor i månaden innebär det 100 kronor mer i månaden i plånboken jämfört med vad regeringen föreslagit. 

– Vi tycker att det är bra att regeringen också har gått fram med skattesänkningar för landets pensionärer, men vi gör ju nu en satsning som är dubbelt så stor.

– Vi sänker skatten för alla pensionärer, och mest för dem med riktigt låga inkomster, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Regeringen har föreslagit sänkt skatt för landets pensionärer. 70 procent av alla personer över 65 år ska få sänkt skatt och skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare sluts för alla med en inkomst upp till 14 000 kronor i månaden. Det kostar 2,2 miljarder kronor nästa år.

Centerpartiet vill gå längre. Utöver det regeringen har förslagit vill partiet sänka skatten för pensionärer med ytterligare 2,4 miljarder kronor nästa år. Centerpartiet vill att alla pensionärer ska få sänkt skatt. Fokus ligger på dem med låga inkomster, men även de med höga pensioner ska få en skattesänkning enligt Annie Lööf. Hur det ska finansieras presenteras senare. 

– Ja, regeringen lägger ju fram en budget med ett reformutrymme på 40 miljarder och det kommer att finnas satsningar där som vi inte kommer att gå vidare med, och som kommer att finansiera den skattesänkning som vi gör för landets pensionärer, säger Annie Lööf. 

För att stötta dem som bara lever på garantipension, föreslås utöver sänkt skatt också en höjning av pensionen med 100 kronor i månaden.

Skatten för pensionärer seglar nu upp som en fråga i flera partier.

På allianssidan är det Kristdemokraterna som drivit frågan hårdast om att likställa skatt på pension och lön. Det här något som även Sverigedemokraterna förespråkar. 

Liberalerna aviserar att man kommer med förslag på stärkta pensioner i sitt budgetförslag inom kort.

Även Moderaterna vill även sänka skatten för pensionärer, men också fortsätta med ytterligare ett jobbskatteavdrag.

Och Centerpartiets partiledare Annie Lööf stänger inte dörren för det.

– Ja, men vi behöver fler som jobbar, och vi har låginkomsttagare i Sverige som behöver behålla mer av sin lön i plånboken.

– Därför kommer vi att fortsätta att titta på inkomstskattesänkningar för människor som jobbar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".