President Emmanuel Macron.
Dagens demonstrationer är utlysta mot de nya arbetsmarknadslagar president Emmanuel Macron vill ha. Foto: Dimitar Dilkoff/AFP/TT.

Motståndet mot Macron på marsch

180 demonstrationer planerade
0:40 min

I dag blir det generalstrejk i Frankrike. Det är landets näst största fackförbund, CGT, som utlyst strejken i protest mot president Emmanuel Macrons förslag till nya arbetsmarknadslagar.

Hur det blir med dom protester och den massiva strejk som CGT uppmanat till återstår att se, men 180 demonstrationer är planerade över hela landet.

Flera, mindre militanta, fackförbund har sagt att man inte kommer att delta i protesterna.

Syftet med de nya lagarna är enligt Macrons regering att förändra spelreglerna på den franska arbetsmarknaden, att locka företag att anställa flera och att göra Frankrike till ett mer attraktivt land att investera i.

Allt för att få ner landets kroniskt höga arbetslöshet på över 9 procent, vilken är dubbelt så hög som i till exempel i grannlandet Tyskland.

Det ska bland annat bli möjligt för mindre företag att förhandla direkt med sina anställda, att förenkla arbetslagstiftningen och att slippa vara bundna till avtal som gäller hela landet.

Avsikten är också att göra det lättare och billigare för företagen att säga upp personal.

Ändringarna av de franska arbetsmarknadslagarna är tänkta att träda i kraft den 20 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".