EU-anhängare protesterade utanför parlamentet. Foto: Tolga Akmen/TT.
EU-anhängare protesterade utanför parlamentet. Foto: Tolga Akmen/TT.

Efter omröstningen: Brittiska regeringen kan andas ut

Kunde ha lett till regeringskris
1:54 min

I natt fattades ett viktigt beslut i det brittiska parlamentet som gjorde att premiärminister Theresa Mays regering undvek en ny kris. Beslutet handlade om hur Storbritannien ska lämna EU i mars 2019. Regeringen var hårt pressad under måndagskvällen i det brittiska parlamentet.

Labourpolitikern Chris Bryant var en av omkring hundra ledamöter som fick ordet under gårdagskvällens maratondebatt i det brittiska parlamentet.

Precis som många andra i oppositionen anser han att regeringen försöker göra ett sällan skådat övergrepp på den brittiska demokratin.

Nattens omröstning gällde bland annat alla de tusentals EU-lagar som britterna följer i dag. När Storbritannien lämnar EU kommer inte lagarna gälla längre i landet.

Regeringen föreslår därför att de ska kopieras och skrivas in i den brittiska lagstiftningen så att de gäller även efter en brexit.

Problemet är att många av lagarna måste justeras för att fungera utanför EU. För att hinna det vill regeringen att parlamentet ska gå med på att inte behöva godkänna alla ändringar.

Den brittiska justitieministern David Lidington försökte i natt lugna oppositionen med att säga att förslaget innehåller delar som gör att regeringen inte kan göra några stora ändringar i EU-lagarna.

Om regeringen inte hade vunnit nattens omröstning hade det mycket väl kunnat sätta igång en regeringskris och gjort det ännu svårare för Storbritannien att hinna lämna EU i mars 2019. 

Men faran är inte över för Theresa Mays regering. Nattens beslut betyder bara att parlamentet inte stoppat förslaget den här gången. Det ska nu diskuteras vidare och mer kritik väntas, även från ledamöter i det konservativa regeringspartiet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".