Nya sanktioner mot Nordkorea

2:36 min

FN:s säkerhetsråd antog i natt en resolution om tuffare sanktioner mot Nordkorea. Sanktionerna är ett svar på att landet för drygt en vecka sedan genomförde sitt sjätte och hittills mest kraftfulla kärnvapenprov.

Sanktionerna innebär bland annat ett importförbud av nordkoreanska textilprodukter, och att mängden råolja som får exporteras till Nordkorea nu begränsas.

Resolutionen bygger vidare på vad som redan var de tuffaste sanktionerna någonsin mot Nordkorea, sade USAs FN ambassadör Nikki Haley efter omröstningen.

Säkerhetsrådet röstade igenom resolutionen enhälligt. Men enigheten hade sitt pris.

USA sökte nämligen betydligt hårdare straffåtgärder mot Nordkorea i sitt ursprungliga resolutionsförslag, men efter protester från bland annat Kina tonades språket ner i resolutionen som röstades igenom i natt.

Kina, som har vetorätt i säkerhetsrådet, ville inte gå med på ett fullskaligt oljeembargo mot grannlandet Nordkorea.

Ett totalt exportstopp av olja skulle kunna resultera i ett säkerhetspolitiskt kaos, fruktar Kina, med nordkoreansk regimkollaps, flyktingströmmar och en okontrollerad spridning av Nordkoreas vapenarsenal som följd.

Den svenska FN-ambassadören Olof Skoog tror att resolutionen kommer bli verkningsfull, trots att USA inte fick igenom sina ursprungliga sanktionskrav.

– Jag tror att det kommer få effekt ändå och det kommer förhoppningsvis försvåra för regimen att fortsätta satsa sina inkomster på ett dyrt missil- och kärnvapen program. Men det kommer ta tid och det är inte uteslutet att vi kommer få se fortsatta provokationer framöver, säger Skoog till Ekot.

Olof Skoog poängterar också att det kommer krävas mer än sanktioner för att hitta en hållbar lösning på konflikten. Därtill anser han att det är viktigt att resolutionen inte leder till svårare villkor för Nordkoreas civilbefolkning.

– Resolutionen skärper trycket på regimen, men den knäcker inte det nordkoreanska folket, utan det ger utrymme för ett fortsatt humanitärt stöd. Och den öppnar för - och är väldigt tydlig med - att försöken för att nå en fredlig och politisk lösning måste intensifieras, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista