Foto: Adib Chowdhury/TT.
Bangladeshiska frivilliga delar ut mat till muslimska flyktingar. Foto: Adib Chowdhury/TT.

FN:s säkerhetsråd tar upp våldet i Burma

Spänningen mellan buddister och muslimer tilltar i landet
2:27 min

På begäran av Sverige och Storbritannien kommer FN:s säkerhetsråd att i morgon ta upp det som händer i nordvästra Burma där minst 313 000 muslimska flyktingar har tagit sig över till Bangladesh för att söka skydd. Och fler är på väg.

FN:s chef för mänskliga rättigheter, Zeid Raád al Hussein, menar nu att det som sker är ett skolboksexempel på etnisk rensning.

– Burmas regering måste sluta påstå att det är rohingya som själva sätter eld på sina hem, sa Zeid Raád al Hussein och krävde åter att FN måste få besöka Rakhainstaten och att dessutom få återuppta den nu stoppade matdistributionen dit.

Sedan oktober förra året har nästan en halv miljon människor, som tillhör den statslösa muslimska folkgruppen rohingya, flytt över till Bangladesh. Där har regeringen nu lovat upplåta ett markområde där FN ska bygga tillfälliga flyktingläger för en kvarts miljon människor.

Närmare 1000 ensamkommande barn har identifierats i området.

Samtidigt så sitter många fast på den Burmesiska sidan, utmattade efter flera dagars vandring över berg och genom tät djungel innan de når floden Naf som utgör gränsen.

Där har bangladeshiska flyktingsmugglare forslat människor i ranka båtar i skytteltrafik men polis på den bangladeshiska sidan har nu satt stopp för den affärsrörelsen. Men människorna tar sig ändå över den strida floden.

Samtidigt börjar den spända situationen mellan buddisterna och muslimerna sprida sig till andra delar av landet.

I helgen gick en buddistisk mobb på runt 70 människor till angrepp mot muslimer i de centrala delarna av Burma berättar Myo Myint Nyein i Burmas Penklubb.

– Människor som inte hörde hemma i byn gick till attack med stenar mot bland annat affärer som ägs av muslimer. Tyvärr riskerar dessa spänningar att öka i landet, säger han som själv är muslim och han får medhåll av Pen klubbens sekreterare Han Zaw

– Det finns militära och politiska grupper som försöker utnytja det som händer i Rakhaine för sina egna politiska syften, säger han och menar att många grupper i landet inte är så intresserade av ta ytterligare steg mot en demokrati där militären lyder under regeringen och inte tvärt om som det är nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".