Anna Kinberg Batra.
Anna Kinberg Batra lämnar politiken Foto: Fredrik Sandberg/TT

Anna Kinberg Batra lämnar politiken 2018

Batra: Jag vet inte vad jag ska göra efter nästa val
0:31 min

Avgående M-ledaren Anna Kinberg Batra lämnar politiken. Kandiderar inte till nästa riksdagsval, säger Moderaternas presschef Linda Norberg.

Moderaternas förre partiledare Anna Kinberg Batra meddelade i dag i en intervju med Aftonbladet att hon inte ställer upp i nästa års val, något som partiets presschef Linda Norberg också bekräftar.

Det innebär att den tidigare moderatledaren inte kandiderar för att återigen bli invald i riksdagen från valkretsen Stockholms län i valet 2018. 

Till Ekot säger Anna Kinberg Batra att hon inte har bestämt sig för vad som händer efter nästa års val och att hon får återkomma om vad hennes nya roll kommer se ut.  

– Jag har satsat allt på rollen som partiledare men det är dags att nya krafter axla den rollen. Efter nästa val ser jag fram emot att göra någonting annat, säger Anna Kinberg Batra. 

Anna Kinberg Batra avgick som partiledare för Moderaterna i slutet av augusti i år efter en längre tids intern kritik och sjunkande opinionssiffror.

En ny partiledare kommer väljas den första oktober i och med partiets extrastämma.

Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach säger att han inte är förvånad över beskedet:

– Det är naturligt. De flesta avsatta partiledare eller partiledare som slutat brukar inte ställa upp för omval, säger han.

– Det är inte så lockande för en före detta general att bli menig helt enkelt.

Däremot har det flera gånger blivit diskussion om vad partiledare som slutat sysslat med fram till nästa val, säger han.

– Har de gjort någon nytta i riksdagen eller tagit upp en plats i onödan? En sådan debatt hade vi till exempel om Gudrun Schyman, förra ledaren för Vänsterpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".