Två män.
Foto: Erik Simander/TT

Ingen misstroendeförklaring från SD i dag

Sverigedemokraterna tänker inte väcka misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist eller statsminister Stefan Löfven i dag, säger gruppledaren Mattias Karlsson till Ekot.

I dag öppnar riksdagen igen efter sommaruppehållet med regeringsförklaring från statsministern. Och det är i dag som det först går att väcka frågan om misstroendeförklaring mot en eller flera ministrar.

Partiledare Jimmie Åkesson sa så sent som den 27 juli i år att han tycker att hela regeringen skulle avgå efter IT-haveriet på Transportstyrelsen. 

Det var den 26 juli som de fyra allianspartierna meddelat att man tänkte väcka misstroendevotum mot inrikesminister Anders Ygeman, försvarsminister Peter Hultqvist och infrastrukturminister Anna Johansson, för deras hantering av IT-läckan på Transportstyrelsen. 

Dagen efter meddelade statsminister Stefan Löfven att Anders Ygeman och Anna Johansson avgår men att försvarsminister Peter Hultqvist sitter kvar.

Officiellt har allianspartierna sagt att man kommer fortsätta att driva en misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist men Ekot har också rapporterat om starka motsättningar inom alliansen. 

Sverigedemokraterna har fortsatt kräva att Peter Hultqvist ska avgå och även hotat med misstroendevotum mot statsminister Stefan Löfven men säger i dag till Ekot att man inte kommer väcka misstroendevotum mot någon minister i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".