Grävskopor letar bland rasmassor.
Den stad som drabbades hårdast av skalvet är Juchitán i Oaxaca. Foto: RONALDO SCHEMIDT

Kritik i Mexiko efter dödliga jordbävningen

David Velasco, volontär: Vi är kvar till vi har hjälpt alla som behöver
1:32 min

I Mexiko får regeringen kritik för att man inte lyckats hjälpa de drabbade efter jordbävningen i södra delen av landet i torsdags. Hittills har 96 personer bekräftats som omkomna, men dödssiffran kan fortfarande stiga eftersom räddningspersonal inte nått fram till de avlägsna platserna.

– Vi kommer vara här alla dagar framöver, så länge det behövs, till vi hjälpt alla som behöver hjälp efter jordbävningen, säger David Velasco till mexikanska Canal 6. 

Han sköter insamlingen på Zocalo-torget i Mexico City, där volontärer samlar in mat och hygienprodukter till dom jordbävningsdrabbade i delstaterna Chiapas och Oaxaca.

Det var i torsdags som en kraftig jordbävning skakade södra Mexiko. Den uppmättes till 8,2 på richterskalan, den starkaste i Mexiko på 100 år. Epicentrum låg precis utanför den fattiga delstaten Chiapas, och i början trodde man att det var där den största förödelsen skett. 

Men allt eftersom har dödssiffran stigit också i delstaten Oaxaca, och Mexikos regering har de senaste dagarna fått kritik för att man inte lyckats få fram räddningsmanskap till de drabbade områdena. Hjälpen har enbart nått de större städerna och inte de många mindre byar där människor behöver hjälp med förnödenheter och tak över huvudet sedan deras hus fallit ihop.

David Velasco på insamlingscentret i Mexiko City konstaterar att bidragen från vanliga mexikaner är helt oumbärliga. 

– Utan deras solidaritet kan vi inte hjälpa dom drabbade, säger David Velasco.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".