Erna Solberg vinnare av valet i Norge
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / TT

Tuff utmaning väntar Solberg efter valet i Norge

Måste hålla ihop det borgerliga samarbetet
2:16 min

I Norge räknar Erna Solberg med att sitta kvar som statsminister efter gårdagens dramatiska val. Men Høyre-ledaren Solberg får en tuff uppgift med att försöka hålla ihop det borgerliga samarbetet.

Taktfast Høyre-skanderande, men frågan är om det verkligen blir "fyra nya år" i regeringsställning för det konservativa partiet - trots en till synes solid borgerlig majoritet med totalt 89 av de 169 platserna i Stortinget.

För sprickan har ökat mellan Fremskrittspartiet på högerkanten och de två mittenpartierna Kristelig Folkeparti och liberala Venstre, som har haft ett samarbetsavtal för att stödja högerns minoritetsregering i fyra år. Det är det slut med nu, sade ledaren för Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, i natt.

Det borgerliga samarbetet har kostat för de två mittenpartierna, som igår kväll båda var nära att halka ner under fyraprocentsspärren. Kristelig Folkeparti gjorde sitt sämsta Stortingsval sedan före andra världskriget.

Erna Solberg kommer bjuda in till partiledarsamtal med totalt fyra partier i det borgerliga blocket, men hon lär knappast kunna få ihop ett lika stabilt regeringsunderlag som under den gångna perioden.

Dessutom är vänsteroppositionen något starkare i Stortinget efter gårdagens val, trots Arbeiderpartiets tillbakagång. Ledaren för Sosialistisk Venstre, Audun Lysbakken, sa i natt att det inte alls är självklart att Erna Solbergs regering överlever fram till nästa val 2021.

Trots problemen räknar man med att Erna Solberg kommer sitta kvar som statsminister, åtminstone till att börja med. Høyre vill framöver satsa på bland annat sänkt förmögenhetsskatt, ökad valfrihet i vården och en förstärkning av det norska försvaret. Fremskrittspartiet och Høyre vill båda skärpa reglerna för anhöriginvandring till Norge.

Valdeltagandet i går landade preliminärt på 77,6 procent, en liten nedgång jämfört med förra valet. Rekordmånga kvinnor är inröstade i Stortinget; 70 stycken, eller drygt 41 procent kvinnor, enligt nyhetsbyrån NTB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".