Kvinna och man
Sverigedemokraternas Paula Bieler och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) i riksdagshuset inför riksmötets öppnande. Foto: Henrik Montgomery/TT

SD: Vi riktar misstroende mot Löfven

Jimmie Åkesson: Får förutsätta att samtliga oppositionspartier stödjer detta
1:46 min

Sverigedemokraterna kommer rikta en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven i morgon.

– Det hänger så klart ihop med it-skandalen under sommaren och det faktum att han hade en möjlighet i dag att ommöblera i sin regering - han gjorde inte det, säger Jimmie Åkesson till Ekot och fortsätter:

– Jag har också meddelat att jag inte tror på de förklaringar vi ser från Regeringskansliet i den här frågan. Jag är helt övertygad att Stefan Löfven har vetat om det här långt tidigare.

Vad tror du att ni kan få för stöd för det här?

– Rent logiskt så får man ju förutsätta att samtliga oppositionspartier stödjer en sådan misstroendeförklaring, annars är man inte ett oppositionsparti. Sedan har vi ju hört att varken Centerpartiet eller Liberalerna vill ha en regeringskris och då är väl det inte så sannolikt att de stöder det, men vi tänker ändå ge dem chansen.

Hur kommer ni då hantera Peter Hultqvist när det gäller misstroendeförklaring?

– Om Stefan Löfven avgår, så avgår även Peter Hultqvist och då är ju den saken utagerad så klart. Men om det nu inte blir så, då kvarstår naturligtvis misstroendet mot Peter Hultqvist också.

Det allra mesta talar ju för att ni inte får Allianspartierna med er, så då blir Peter Hultqvist nästa steg?

– Ja, jag såg Jan Björklund i en intervju nu där han tenderar att vackla lite. Vi får väl se hur de ställer sig, men vi har inte ändrat uppfattning i alla fall.

Angående att Sverigedemokraterna säger att de under morgondagen kommer att lämna in en misstroendeförklaring både mot statsministern och försvarsminister säger Löfven:

– Det är väl andra gången mot mig, suckar Löfven, och fortsätter:

– Ett parti som säger att de vill bli tagna på allvar och sen inte bryr sig om ett sådant här underlag (underlaget till KU), utan säger att "vi har redan gjort vår analys". Det tycker jag säger allt.

Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach säger att de andra partierna inte kommer att rösta för det här förslaget.

– Sverigedemokraterna vill väl visa dels att de opponerar hårdast och dels att Alliansen inte vågar. En mer oklar fråga är hur det ska gå för försvarsminister Peter Hultqvist och där samtalar Alliansen om hur de ska gå vidare med det, säger han.

Mer om It-skandalen på Transportstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".