Hillary Clinton släpper bok om valförlusten

1:42 min

Den före detta presidentkandidaten Hillary Clinton släpper idag en ny bok. Boken, som heter ”What Happened”, behandlar Clintons syn på varför hon förlorade valet till Donald Trump.

Clintons kandidatur till presidentposten slutade i ett, för många, oväntat nederlag. Det hindrar henne inte från att fortsatt röra om i den politiska debatten.

I sin nya bok radar hon upp flera saker hon tror ledde till valförlusten, däribland Rysslands misstänkta inblandning i valet, den före detta FBI-chefen James Comeys beslut att öppet berätta om en utredning mot henne och den hårda primärvalsstriden mot Bernie Sanders.

Hillary Clinton tar i och för sig på sig skulden för förlusten: "man kan skylla på statistiken och budskapet", skriver hon, "men det var jag som var kandidaten, det var min kampanj och mina beslut."

Samtidigt svarar hon på den kritik hon fått. Bland annat uppfattningen om att hon inte kampanjande tillräckligt i delstater som skulle visa sig helt avgörande, exempelvis Pennsylvania, Wisconsin och Michigan.

I boken skriver Clinton att "visst, vi kunde ha gjort några fler resor och marknadsfört oss bättre, men vi var fullt medvetna om att vilka delstater som var viktiga, och det stämmer inte att vi ignorerade de delstaterna."

Clinton pekar också ut sexism som en förklaring till varför det gick som det gick.

"Vad är det som gör att jag är föremål för så mycket ilska?" frågar hon retoriskt, delvis tror jag att det beror på att jag är kvinna.

Bland demokrater har boken tagits emot med blandade känslor, en del anser att partiet kan lära av Clintons bok, medan andra tycker att den riskerar att ge luft åt gamla konflikter inom Demokraterna och att man nu bör titta framåt och inte bakåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista