Oppositionen sågar regeringsförklaringen
Foto: TT

Allianspartierna är inte imponerade av statsministerns deklaration

"Integrationen av nyanlända nämns lite"
1:27 min

I dag öppnades riksdagen och statsminister Stefan Löfven läste upp sin regeringsförklaring. Han lovade bland annat ytterligare satsningar på rättsväsendet.

I sin regeringsförklaring valde Stefan Löfven att betona den goda ekonomin och vikten av att satsa vidare på bostadsbyggande, skola, integration och omsorg. 

– Arbetslösheten pressas tillbaka. 200 000 fler går till jobbet. Sysselsättningen är den högsta och beroendet av ersättningssystemen det lägsta sedan 90-talskrisen, sa Stefan Löfven. 

Han sa att Sverige nu har förmåga att både betala av på statsskulden och investera för att bygga Sverige starkare för framtiden. I regeringsförklaringen presenterade Löfven också en ny satsning på 750 miljoner kronor till rättväsendet och kriminalvården. 

Men Allianspartierna var inte imponerade av statsministerns deklaration. 

– Den stora utmaningen i Sverige de kommande åren är integrationen av alla nyanlända. Och det nämns väldigt lite av regeringen tycker jag. Det är en lång uppräkning av skryt, men de verkliga problemen talar man inte om, säger Jan Björklund, Liberalernas partiledare. 

Även Sverigedemokraterna var skeptiska. 

– Jag reagerade på att han ska modernisera föräldraförsäkringen ytterligare. Jag vet inte riktigt vad det innebär, men det blir väl ännu mer kvotering gissar jag och det tycker jag är dåligt, sa Jimmy Åkesson. 

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt var också besviken. 

– Man nämner de borgerliga partierna och samarbete med dem, men man nämner inte Vänsterpartiet. Jag tycker att det är tydligt att regeringen är på väg att försöka samarbeta höger ut och då kommer innehållet också att bli ett helt annat, säger Jonas Sjöstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".