Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
peter hultqvist står utomhus.
Peter Hultqvist vid riks Foto: Pontus Lundahl/TT

Svaret till KU: Hultqvist utgick från att statsrådsberedningen visste

Regeringens svar om IT-skandalen på Transportstyrelsen
1:55 min

I regeringens svar på Konstitutionsutskottets frågor om hanteringen av IT-skandalen vid Transportstyrelsen var delarna om försvarsminister Peter Hultqvist de mest intressanta.

På tisdagen kom svaren till KU och med tanke på att de borgerliga partierna tillsammans med Sverigedemokraterna hotar med en misstroendeförklaring mot Hultqvist är svaren om honom mest intressanta. Men det kom ingen misstroendeförklaring i dag.

Försvarsminister Peter Hultqvist informerades av sina tjänstemän den 9 mars förra året, står det i regeringens svar till KU. Det är precis samma svar som tidigare lämnats i bland annat Försvarsutskottet av Hultqvists statssekreterare Jan Salestrand.

Redan den 19 februari förra året fick Försvarsdepartementet information från Justitiedepartementet om säkerhetsriskerna. Informationen handlade om de risker som uppstått rörande kvalificerade skyddsidentiteter och vissa civilt registrerade militära fordon.

Försvarsministern utgick från att information om frågan fanns på Statsrådsberedningen, skriver regeringen i sitt svar. Därefter följer ett långt hemligstämplat avsnitt.

Allianspartierna diskuterar nu om de verkligen ska rikta en misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist. Men de vill först se regeringens svar till KU och om det kan finnas ytterligare information som dämpar kritiken mot försvarsministern.

– Det har redan innan de här svaren kommit ny information om att statsministerns närmaste medarbetare känt till detta under en längre tid. Det kan också komma mer information och det ska vi som en helhet bedöma nu under dom kommande dagarna, säger centerledaren Annie Lööf.

– Grunden för misstron mot Peter Hultqvist kvarstår och oavsett om det nu skulle vara så att det framkommer någonting som friar Hultqvists roll i det här, så är det ganska anmärkningsvärt att man inte har lyckats klämma fram det förrän nu i så fall, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Sverigedemokraterna vill rikta en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist. Eftersom statsminister Stefan Löfven inte ersatt försvarsminister Peter Hultqvist i dag vid riksdagens öppnande tänker SD i morgon lägga en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven.

– Vi kommer så fort riksdagen sammanträder att väcka misstroende mot statsminister Stefan Löfven, säger partiledare Jimmie Åkesson.

Hur kommer ni att hantera Peter Hultqvist när det gäller misstroendeförklaring?

– Ja, om Stefan Löfven avgår, så avgår även Peter Hultqvist, och då är den saken utagerad så klart. Men om det inte blir så, så kvarstår naturligtvis misstroendet mot Peter Hultqvist också, säger Jimmie Åkesson.

Relaterat

Mer om It-skandalen på Transportstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".