Man och personer i Sveriges riksdag.
Tomas Ramberg, Kungafamiljen och Stefan Löfven. Foto: Sveriges Radio/TT

"Ett förbaskat valår har börjat"

Tomas Ramberg analyserar dagens politiska läge
2:12 min

Stefan Löfven framställer sig gärna som den som tar ansvar för att landet regeras medan andra ägnar sig åt "det förbaskade politiska spelet". Han fortsatte på den linjen när riksdagen öppnade för valårskamp idag.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Klädd i svart med den ansvarsfulle regeringschefens tunga tonfall gjorde Stefan Löfven vad han kunde av den politiskt ganska tomma ceremoni riksmötets öppnande utgör.

I en annan del av riksdagshuset fick Konstitutionsutskottet en bunt dokument av Löfvens regering. En lunta som enligt regeringen visar att försvarsminister Peter Hultqvist inte förtjänar att avsättas.

Alliansen har svårt att komma överens om att gå vidare och peta Hultqvist. Kravet på hans avgång har förvandlats från offensivt agerande till en politisk belastning. Ändå är det svårt att se hur de ska kunna dra tillbaka sitt hot utan att tappa ansiktet.

Om inte allianspartierna lägger fram sitt förslag om misstroendeförklaring kommer Jimmie Åkessons Sverigedemokrater tacksamt lägga fram ett eget förslag om att avsätta Peter Hultqvist. I den omröstningen skulle alliansen tvingas stödja försvarsministern och framstå som precis så svag och kraftlös som Åkesson brukar hävda att den är. Särskilt Moderaterna och Kristdemokraterna skulle hata att placeras i det hörnet.

Åkessons hot att gå vidare mot Hultqvist – om inte alliansen själv gör det – sätter alltså en stark press på de borgerliga partiledarna.

Statsminister Stefan Löfven anser å sin sida att han redan vunnit debatten om försöket att peta försvarsministern. Han kommer att fortsätta regera oavsett utgång. Ur statsministerns perspektiv har situationen har utvecklats till en win-win för regeringen.

För allianspartierna gäller det nu att så snabbt som möjligt få tillbaka debatten till politiken. I nuläget är det alliansen som har störst skäl att förbanna det politiska spelet.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".